You are here

Потписан уговор за изградњу обилазнице око Новог Сада и моста преко Дунава

Нови Сад, 19. март - У Новом Саду данас је потписан комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи обилазнице око тог града са мостом преко Дунава, а потписивању је присуствовала и председница Владе Србије Ана Брнабић.

Уговор су потписали министар грађивинарства и инфраструктире, Томислав Момировић, в.д. генералног директора Коридора Србије Александар Антић и представник Амбасаде Кине у Србији Џанг Сјаојуан.

Министар Момировић је истакао да је данас велики дан за Србију и Нови Сад.

"Немам праве речи којима бих пренео данашње утиске након прве вожње брзим возом. Привилегија је бити члан Владе Ане Брнабић која мења комплетну Србију од Новог Сада до Прокупља, од Бечеја до Крагујевца, Неготина, Суботице... Честитам на овом мосту, на борби да се овај мост изгради. Држава Србије директно инвестира у овај мост", рекао је Момировић.

Према речима Антића много борбености и упорности било је потребно да би се данас потписао комерцијални уговор о изградњи.

"Овај пројекат је врло комплексан. Ми имамо мостовску конструкцију од 2 400 метара, од чега је 800 метара ширина саме реке, а 650 метара паралелних путева. Имамо сабирнице од 600 метара које ће читав саобраћај да обухвате и уведу на тај мост. Ту ће бити и велики кружни ток, као и саобраћајница која ће мост повезати са Фрушкогорским коридором", рекао је Антић.

Тјен Ишу, из амбасаде Народне Републике Кине, напоменуо је да је ово велики дан за Кину и Србију и додао да се нада да ће кинеска компанија квалитетно испунити све своје обавезе у договореном року.

"Наиме, изградња обилазнице око Новог Сада са мостом преко Дунава показује спремност са обе стране за више резултата у процесу заједничког унапређивања нашег стратешког партнерства", рекао је представник амбасаде Кине у Београду.

Oбилазницa око Новог Сада са мостом преко Дунава биће дужине 2.400 метара, и радиће се у сарадњи са кинеском компанијом ЦРБЦ и Коридорима Србије. Радови на обилазници и мосту преко Дунава коштаће 175 и по милиона евра.