You are here

ПОТПИСАНИ ПРВИ УГОВОРИ СА СТУДЕНТИМА ЗА ПРАКСУ У МИНИСТАРСТВУ ГРАЂЕВИНАРСТВА, САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУРЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је данас уговоре са првих 28 студената Универзитета у Београду, који ће наредна три месеца провести на пракси у том минисарству.

Реч је о студентима Саобраћајног, Грађевинског, Архитектонског, Правног и Економског факултета, који ће уз менторе имати прилику да наредна три месеца стекну искуство рада на великим пројектима.

Весић је подсетио да је, недуго пошто је постао министар потписао уговор са УБ о плаћеној студентској пракси, кроз три циклуса од по три месеца, која ће бити призната на Универзитету, а студенти ће месечно добијати по 14.000 динара.

Министар је студентима указао да је важно све што су научили на факултету, као основа за све што ће радити у животу, али да ништа не може да замени праксу, кроз коју се, заправо, учи како да стечено знање примене у реалном животу.

„Тако ћете видети све добре и лоше стране свог посла, колико је важно све што сте учили у књигама, али да право искуство се стиче тек радећи, кроз праксу“, рекао је Весић.

Навео је и да државна управа има своје процедуре и логику, коју понекад људи „са стране“ не разумеју, коју ће научити радећи у њој.

„Научићете ту логику, видећете како функционишу процедуре, користиће вам чак и ако не будете радили у државној управи, сусретаћете се са њом“, додао је Весић.

Нагласио је да је важно да у Министарству има младих људи, међу којима ће, најбољима, уколико то буду желели, бити понуђен посао, у Министарству или предузећима.

„Ово је можда и шанса за запослење. Непроцењиво искуство ћете стећи, као и контакте, који су најважнији. Без обзира колико имате година или стажа, свет се брзо мења. Оно што научите на факултету је добра основа, али ако хоћете да будете успешни, морате констатно да учите. Они који не уче, не мењују се, не прилагођавају се, не могу да успеју“, поручио им је министар.

Додао је да је важно да се младима пружи шанса и да је посебно срећан што је на месту са којег ту шансу може да им пружи, наводећи да се нада да ће се у наредним циклусима пријавити и више студената.

„Увек треба давати шансу младима, јер ту не можете да погрешите. Неки ће је искористити, неко неће, али ако не дате шансу никоме, нећете моћу да добијете некога ко може да ради добро“, рекао је Весић.

Навео је да Србија, и министарство на чијем је челу реализује веома комплексне пројекте у области железнице, гради пруге брзине 200 километара на сат, ауто-путеве, канализацију, постројења за прераду отпадних вода, луке... и да ће студенти „из прве руке“ моћи да виде како се ти велики пројекти раде.

„Драго ми је што сте први показали иницијативу, а то је увек важно за успех. Будите упорни, не одустаје и борите се за оно што желите, за себе, покажите своје знање и то ће се ценити. Надам се да ћете овде стећи драгоцена искуства. Добродошли у Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре“, поручио им је министар Весић.