You are here

Препорука министра Весића послодавцима у области грађевинарства због рада на високим температурама

Имајући у виду најављене временске услове у наредном периоду, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић препоручио је послодавцима у области грађевинарства да обављање послова на отвореном прилагоде условима високих температура.

Министар Весић препоручује послодавцима који изводе радове на отвореном или врше надзор над извођењем радова, да уколико температура ваздуха пређе 36 степени, нарочито у периоду од 11 до 16 сати, прилагоде рад запослених временским условима.

Ову препоруку министар је дао како би се ризик по здравље запослених при раду на високим температурама на отвореном свео на најмању могућу меру, а у складу са Смерницама за безбедан и здрав рад на отвореном при високим температурама које је припремила Управа за безбедност и здравље на раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Весић је упозорио да директна последица рада на високим температурама могу бити дехидрација организма, односно недостатак течности, сунчаница, топлотни осип или чак топлотни удар.

“Да би се овакве ситуације предупредиле, нарочито је важно да послодавци омогуће запосленима да праве паузе и да се склањају у просторе који нису изложени сунцу у најтоплијем делу дана , уз обезбеђивање велике количине воде и безалкохолних напитака, као и да организују пословни процес тако да се тежи део посла обавља у хладнијем делу дана, те уколико је могуће организовати рад по сменама”, поручио је министар Весић.

 

 

Документи: