RSS

You are here

Приоритет санирање штете на путној инфраструктури

Потпредседник Владе проф. др Зорана Михајловић разговарала је данас са делегацијом Светске банке, на челу са потпредседником те институције Лором Так, о санацији путева оштећених у поплавама, изградњи Коридора 10 и рестуктурирању “Железница Србије”.


Оцењујући да је санација путне мреже приоритет за Владу, Михајловић је најавила да ће зајам Светске банке намењен унапређењу путне инфрастктуре и безбедности на путевима идуће седмице бити упућен Народној скупштини на ратификацију. Потпредседник Владе је додала да ће Србија затражити да део срестава из тог кредита буде пренамењен како би се радови приоритетно изводили на деоницама које су највише оштећене у поплавама.

 

Поред већ најављене подршке Србији у обнови инфрастуктуре, Светска банка је спремна да помогне и у санирању клизишта на Коридору 10 која прете да угрозе изградњу овог аутопута, речено је на састанку.

 

Михајловић је делегацију те институције упознала са корацима предузетим у првој фази реструктурирања „Железница Србије”, истакавши да то предузеће, које је корисник државних субвенција, мора да послује знатно ефикасније и побољша резултате у свим сегментима.

 

Према речима Лоре Так, Светска банка је спремна да подржи реструктурирање “Железницa Србије“, које треба да иде у правцу тржишне оријентисаности и рационализације мреже и услуга. Стручњаци Светске банке већ раде на одређеним анализама о реорганизацији железничког саобраћаја које ће у кратком року доставити потпредседнику Владе.

 

Имајући у виду да су у области путне и железничке инфраструктуре Србији из различитих извора одобрени зајмови за пројекте вредне око 3,5 милијарде евра, Так је понудила саветодавну помоћ стручњака Светске банке на унапређењу управљања јавним инвестицијама у Србији.