RSS

You are here

Приоритети завршетак Коридора 10, бржа реализација започетих пројеката и санација штете од поплава

Приоритети у области инфраструктуре су завршетак изградње Коридора 10, бржа и ефикаснија реализација започетих пројеката, вредних око две милијарде евра, као и санирање штете причињене у поплавама, изјавила је данас потпредседник Владе проф. др Зорана Михајловић, која је данас отворила Први српски конгрес о путевима у Београду.

 

Штета од поплава на путевима првог и другог реда износи 40 милиона евра, док подаци о штети за штету на локалним путевима нису још комплетирани, рекла је Михајловић и напоменула да је план да се последице поплава у путној инфраструктури отклоне до краја октобра.

Обраћајући се учесницима конгреса, Михајловић је рекла да је Србија земља великих могућности, са одличним геостратешким положајем, који до сада био недовољно искоришћен. „Интерес Владе Србије је да саобраћај има учешће бруто домаћем производу од 10 одсто до 2020. године, што је велики и амбициозан задатак за све људе који воде предузећа и све нас у Влади који дефниишемо стратегију за овај сектор“, нагласила је потпреседник Владе, додајући да ће се Министарство озбиљније бавити и питањем безбедности у саобраћају.

 

 

Михајловић се осврнула и на податке о изграђености путне инфраструктуре који је затекла преузимајући Министарство којим, како је рекла, није задовољна. “То се посебно односи на проценат асфалтиране мреже која је најнижа у региону, у Србији је то 62 одсто, док је у Црној Гори 64 одсто, у Македонији 85, а у Хрватској 87 одсто. У односу на број становника, Србија има 2,5 пута мању мрежу путне инфраструктуре у односу на земље Европске уније”, рекла је Михајловић и поручила да се више не сме дешавати да држава плаћа пенале због неповучених зајмова.

 

Одговарајући на питања новинара, Михајловић је подсетила да су јуче тимови Владе Србије почели да обилазе локалне самоуправе где ће процењивати степен оштећења кућа, локалне инфраструктуре, канализације, топлотне мреже... "Прве процене показују да је 1.500 кућа потпуно уништено и оне морају до јесени да буду направљене", навела је она и додала да ће се наћи начин и да се санирају куће које су уништене у одређеном проценту, било давањем помоћи у новцу, грађевинском материјалу или на неки други начин.

 

Говорећи о проблему са дуговањима државе према путарским предузећима, Михајловић је најавила да ће идуће седмице разговарати са тим фирмама о томе како и којом динамиком се могу решити ти проблеми, као и о одговорности за непоштовање рокова. Такође је навела да ће бити пуно промена у новом закону о безбедности у саобраћају кад су у питању обавезе путара и оних који управљају возилима. Према њеним речима, радиће се и на промени изгледа граничних прелаза, од информација које ће се делити возачима до обележавања, а инспекција ће морати да ради знатно боље.