You are here

РАДОЊИЋ: СОЛИДАРНОСТ У ОДНОСИМА СРБИЈЕ И ЕУ НА ДЕЛУ

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Душан Радоњић присуствовао је данас у Чачку уручењу кључева 12 станова намењених социјалном становању у оквиру пројекта „Не остављајући никога иза себе“.

У нове станове данас ће се уселити две породице особа са инвалидитетом, четири породице жена жртава породичног насиља и шест породица младих без родитељског старања.

Пројекат „Не остављајући никога иза себе“ је вредан 1,4 милиона евра, од чега је 1,2 милиона евра донација Европске уније. Реализован је у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији”, за који је ЕУ издвојила 27 милиона евра, кроз Инструмент предприступне помоћи (ИПА) 2018.

Један од партнера у реализацији овог пројекта је и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Помоћник миниситра Душан Радоњић, у своје и име министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића, захвалио Унији на помоћи и истакао да је поносан што је МГСИ партнер у овом пројекту,  зато што је 12 станова у Чачку, у које ће се уселити жене жртве породичног насиља, млади без родитеља, особе са инвалидитетом и припадници ромске националне мањине, доказ да у односима ЕУ и Србије солидарност не остаје само политички или филозофски концепт, већ се материјализује у стварности.

Он је подсетио да речи једног од очева Европске уније, Роберта Шумана да „Европа неће бити створена одједном... изградиће се кроз конкретна достигнућа, а пре свега стварањем истинске солидарности“.

„И заиста, оно што разликује средства која ЕУ донира Републици Србији у односу на средства наших других спољнополитичких партнера, јесу политичке, друштвене и људске димензије и вредности које се овим средствима остварују“, нагласио је Радоњић.

Како је рекао, солидарност је темељна вредност на којој почива Европска унија, која не сме да буде заборављена.

„Бивши председник Европске комисије Жан Клод Јункер је рекао да је ’солидарност лепак који држи Унију заједно’. Ова изјава се у ери перманентих криза чини никад тачнијом, и не односи се само на ЕУ. У ери разградње многих културних, друштвених, политичких и људских вредности, у време када делови међународне заједнице покушавају да се међусобно растргну - солидарност јесте вредност која нас све држи на окупу и представља путоказ у којем би требало да се заједно крећемо“, поручио је помоћник министра Душан Радоњић.

Уручењу кључева станова присустовали су изасланица председника Републике Сузана Пауновић, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, министар за људска и мањинска права Томислав Жигманов и градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Програм „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији” осмишљен је да побољша примену политика социјалне инклузије у Србији и обезбеди одржива стамбена решења праћена мерама активне инклузије за најугроженију популацију.

Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) је имплементациони партнер, а национални партнери су Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство за европске интеграције.

Пројекти социјалног становања и активне инклузије тренутно се спроводе у Чачку, Љубовији, Свилајнцу, Тополи, Панчеву, Лозници, Шапцу, Кули, Врњачкој Бањи, Жагубици, Рашки, Коцељеви, Владичином Хану, Сомбору, Пироту, Бујановцу, Опову, Ваљеву, Жабљу.

Ови пројекти треба да обезбеде стамбена решења и комплементарне мере активне инклузије за 381 породицу које припадају циљним групама програма.