RSS

You are here

Рок за подношење докумената за легализацију продужен до 1. маја 2015. године

Рок за легализацију грађевинских објеката померен је за шест месеци, па подносиоци захтева који нису доставили сву тражену документацију треба то да учине до 1. маја, изјавила је данас државна секретарка у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић.

 

"То је прилика да сви они који су поднели само један папир, односно само захтев за легализацију, доставе сва потребна документа који су прописана законом. Првог новембра би, без ових измена, сви који нису имали потребну документацију, добили решење којим се одбија захтев за легализацију, а то значи да би им објекти били срушени", рекла је Дамњановић гостујући на РТС-у.

 

Народна скупштина је усвојила је јуче измене Закона о легализацији објеката којима је рок за легализацију продужен за још шест месеци. До сада је, према речима Дамњановић, поднето више од 800.000 захтева, од којих је, међутим, мали број њих решен.

 

Дамњановић је истакла да услови за легализацију нису измењени, већ се измене односе само на продужетак рока, као и да комунална такса није предвиђена законом, што значи да је општинама препуштено да одређују висину накнаде.Цена легализације, како је навела, увек зависи од врсте објекта. "Алармантан је податак је да у Србији има 1.500.000 објеката који немају потребну документацију. Највише се градило у Београду, ту имамо око 240.000 захтева, и у другим већим градовима", напоменула је Дамњановић.

 

Она је оценила да су ефекти примене закона који је на снагу ступио у новембру прошле године "јако лоши" и да је “просечно, на нивоу Србије, решено тек око три до пет одсто поднетих захтева".