You are here

СА ЕИБ ПОТПИСАН ГРАНТ ОД 175 МИЛИОНА ЕВРА, ДРУГА ТРАНША ЗА БРЗУ ПРУГУ БЕОГРАД - НИШ

Влада Србије и Европска инвестициона банка данас су потписали уговор о додели бесповратних 175 милиона евра, другу траншу европског гранта од укупно 600 милиона евра за изградњу брзе пруге од Београда до Ниша.

Документ су, у присуству премијерке Ане Брнабић и шефа делегације ЕУ Емануелеа Жиофреа, потписали потпредседница Европске инвестиционе банке Лилиана Павлова, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, као и генерални директор Инфраструктуре железнице Србије Небојша Шурлан.

За овај кључни инфраструктурни пројекат у Србији раније је додељен грант од 265 милиона евра.

Представници ЕИБ рекли су да је укупна подршка за ову инфраструктурну инвестицију 1,1 милијарди евра, од чега је 550 милиона већ потписано.

Потписивању је претходио састанак представника ЕИБ-а са премијерком Брнабић и министрима Весићем и Мишчевићевом, као и министарком здравља Даницом Грујичић.

Министар Весић захвалио је на подршци на развоју пројеката у железници и истакао да се железнице у Србији убрзано мењају. 

Навео је да се после брзе пруге до Новог Сада гради и таква пруга до Суботице, те да сада почиње изградња 228 километара брзе пруге до Ниша, те да очекује да ће у будућности бити грађена брза пруга до Прешева.

Он је најавио српско - мађарску иницијативу коју су покренули његов мађарски колега Јанош Лазар и он која ће бити упућена министрима транспорта Бугарске, Грчке, Турске, Албаније и Северне Македоније за организовање састанка на тему наставка пројекта брзих пруга из Мађарске и Србије ка тим државама.

“Тако би те пруге ставили у европску функцију, јер имају смисла само ако се протежу дуж читавог континента", рекао је Весић након потписивања споразума.

Очекује да то буде уз присуство европских партнера и потенцијалних кредитора.

Весић је подсетио на више пројеката у железници које ЕУ финансира у Србији и рекао да ће Србија бити спремна да им понуди пројекте за развој пет регионалних пруга.

Потпредседница ЕИБ-а Лилијана Павлова је оценила да се ради о подршци на реализацији кључне стратешке инвестиције.

“Верујемо да је инвестирање у нову, модерну, брзу пругу која ће мање загађивати од кључне важности за Србију, регион и ЕУ. Она ће омогућити боље везе међу људима региона и боље могућности за транспорт робе“, рекла је она.

Подсетила је да је ЕИБ годинама изузетно активна на Западном Балкану и до сада је обезбедила 7, 2 милијарде евра подржавајући економију региона и најавила да ће бити настављено са проширењем сарадње.

Жиофре је рекао да је инвестиција у ту пругу велики програм покренут пре 30 дана који подржава ЕУ,те да је његова вредности преко милијарде евра.

“Сада правимо други корак са потписивањем новог споразума о гранту од 175 милиона евра, што ће учинити да се овај пројекат помери напред", рекао је он.

Подсетио је да ће уместо садашњих шест сати, када буде нова пруга, путовање трајати 100 минута.

“То ће бити велика корист за грађане, бенефит за економију Ниша и околних области, транспорт робе биће бржи, а део је и већег пројекта повезивања Србије са европском инфраструктуром. Важан је корак да Србија буде ближа ЕУ", рекао је он.

Мишчевић је истакла да је посао Владе Србије да у партнерству са ЕУ буде урађено оно што доноси највише користи грађанима.

“Железница није једина тема наших разговора. Са ЕИБ и ЕУ, која је партнер унапређивању нашег живота, разговарамо о томе како на најбољи начин да опремимо клиничке центре и завршимо са њиховим реконструкцијама, како да помогнемо изградњу нових капацитета када је реч о употреби нових технологије, те како да се истраживање и развој потпомогну значајнијим средствима", рекла је она.

Додала је да је тема разговора са европским партнерима и даљи развој дуалног образовање.

“Та помоћ и подршка су немерљива корист коју имамо да бисмо једноставније могли да путујемо, радимо, налазимо место за себе које ће нам обезбедити и бољи стандард и напредовање, али и боље услове за лечење и здравствену превентиву", поручила је она.

После потписивања споразума, представници ЕИБ-а разговоре су наставили са министром Весићем.