You are here

Састанак министра Момировића са извршном директорком УН Хабитата Маимуном Мод Шарифи

 

 

Београд 23. септембар – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић састао се данас са извршном директорком УН Хабитата Маимуном Мод Шарифи, са којом је разговарао о интензивирању сарадње и потенцијалном отварању канцеларије УН Хабитат-а у Србији и нагласио да министарство на чијем је челу  улаже велике напоре да би се обезбедила квалитетна инфраструктура која ће значајно допринети квалитету живота грађана.

 

“Србија је посвећена регионалној сарадњи наглашавајући значај макрорегионалне сарадње, а ова иницијатива је од ове године конкретизована у виду сарадње под именом Отворени Балкан. Као активна држава чланица УН посвећени смо мултилатералној сарадњи у различитим областима, а једна од области одговара мандату Програма УН Хабитат - урбани развој и становање. Урбана инфраструктура је такође један изазов где улажемо велике напоре да бисмо обезбедили квалитетну инфраструктуру која ће значајно допринети квалитету живота грађана. Србија је посвећена реализацији Агенде 2030 и њених циљева одрживог развоја где посебно препознајемо циљ број 11 који тежи ка одрживим, сигурним, инклузивним и отпорним градовима и заједницама“, рекао је Момировић.

 

 

Министар Томислав Момировић изразио је задовољство што је након 20 година од претходне посете извршног директора УН Хабитата  (Програм Уједињних нација за насеља - UN Habitat) Србија данас опет у прилици да угости представнике овог програма на тако високом нивоу организације на чијем је челу госпођа Маимуна.

 

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је у јануару прошле године послало иницијативу за отварање канцеларије УН Хабитата у Србији, а министар Момировић изразио је задовољство што је та тема враћена на сто и што се могу направити одређени кораци напред ка том реализацији те иницијативе.

 

Србија је 2019. године усвојила своју прву Стратегију одрживог урбаног развоја која узима у обзир препоруке са европског и глобалног нивоа, а посебно препоруке из Нова урбана агенда (проверити са Маријом Никић тачан назив - New Urban Agenda). Имплементација те стратегије је у току у оквиру двогодишњег Акционог плана који је усвојила Влада Србије и који предвиђа сарадњу са УН Хабитат-ом. А ова мисија је у оквиру спровођења наше националне урбане политике која је формулисана у Стратегији одрживог урбаног развоја и њеном Акционом плану.