You are here

САВЕТ ЗЕЛЕНЕ ГРАДЊЕ СРБИЈЕ: СРБИЈА МОЖЕ ДА БУДЕ ЛИДЕР У РЕГИОНУ У ЗЕЛЕНОЈ ГРАДЊИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи данас је разговарао са представницима Савета зелене градње Србије, који су оценили да ће предвиђене измене омогућити да Србија буде лидер у региону у домену зелене градње.

"Хвала вам што сте препознали нешто по чему Србија може да буде лидер у региону. Закон је већ револуционаран, и до сада је Србија била на добром путу, али са овим законом биће још боље", рекао је члан Одбора директора Савета зелене градње Србије Бојан Богдановић.

Он је указао да је важно да зелена градња уђе у регулативу, и да се стимулишу они који већ "зелено" граде.

"Ми смо реални партнери Министарства, свесни да превелика амбиција може и да убије пројекат. Досадашњи правац је одличан", рекао је Богдановић.

Министар Весић је указао да су прихваћене готово све сугестије Савета, подсећајући да се у Србији већ гради по сертификатима зелене градње, а да ће нови закон бити само искорак, и биће "најеколошкији" до сада.

Навео је да енергетски пасош постаје обавезан, тако да без њега, примера ради, нико неће моћи да прода стан, додајући да такав пасош већ сада имају све нове зграде.

Зато је закон предвидео рок у којем „старе“ зграде морају да прибаве енергетске пасоше и то – три године за државне, јавне зграде, пет година за пословне и 10 година за стамбене зграде, с тим што ће у последњем случају трошак сносити локалне самоуправе, а не станари.

Весић је рекао и да закон предвиђа обавезну израду техничке документације у БИМ технологији, али оставља рок за њену примену од две и по године, односно до 1. јануара 2026.

Додао је да ће инвеститори који граде еколошки плаћати 10 одсто нижу накнаду за грађевинско земљиште.

На састанку је било речи о начину на који ће инвеститори убудуће прибављати сертификате зелене градње, у складу са европским и светским стандардима.

То ће бити предвиђено посебним правилником у чијој ће изради учествовати и представници Савета зелене градње Србије.