You are here

СРБИЈА И МАЂАРСКА ИМАЋЕ НОВЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ ПРОЈЕКТЕ НА ДУНАВУ И УБРЗАТИ КАМИОНЕ НА ГРАНИЦИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић састао се данас у Будимпешти са председником мађарске Привредне коморе за Западни Балкан Атилом Галамбашем, а на састанку је разматран српско-мађарски споразум у оквиру којег је Мађарска обезбедила за пројекте у Србији 80 милиона евра.

Најавили су да ће кандидовати нове заједничке пројекте, а пре свега на Дунаву и да ће две коморе радити на томе да се убрза прелаз камиона преко границе.

Весић је рекао после састанка, у амбасади Србије у Будимпешти, да Мађарска помаже са 80 милиона евра реализацију пројеката у области инфраструктуре и заштите животне средине у Србији.

“Разговарали смо о томе како је до сада спровођен споразум и да је било доста проблема и договорили се како ћемо убудуће реализовати споразум, како би могли да причамо о новим споразумима. Важно је да се по овом споразуму тренутно завршавају пројекти за измуљавање два језера, једно је Међувршје, а друго Бубањ. Ради се и пројектовање канализације у Лебану са пречистачем за прераду отпадних вода", навео је Весић.

Најавио је да ће у наредних неколико недеља бити заказана седница радне групе која ће дефинисати нове пројекте који ће се радити у оквиру заједничког споразума.

“На седници две владе која се очекује у наредном периоду биће продужен овај споразум и договорићемо се како ће се финансирати пројекти. Кандидовали смо и неке нове заједничке пројекте, пре свега на Дунаву, који би могли да уђу у међудржавни споразум. Разговарали смо и како да две коморе, српска и мађарска, утичу више на то да наши камиони који улазе у Мађарску пролазе брже граничну контролу", навео је он.

Како каже, идеја је да се направи размена података, приликом прављања неке врсте е-товарног листа, како би наши камиони који улазе у Мађарску само скенирањем бар кода могли да пролазе без додатне провере и документације.

То ће бити део приче о новим заједничким интегрисаним прелазима који треба да омогуће да камиони пролазе брже, додао је Весић.

Изразио је очекивање да ће две земље дати нови импулс у спровођењу спрско - мађарског споразума.

Захвални смо Мађарској која је одвојила 80 милиона евра за пројекте у Србији, и то само за пројектовање. Жао ми је што то није ишло брже, јер ако неко хоће да вам помогне, треба да се потрудите да се то и догоди. Кренућемо у реализацију ових пројеката који су доказ пријатељства Мађарске и Србије", навео је Весић на крају дводневне посете Будимпешти.