You are here

СРБИЈА И РЕПУБЛИКА СРПСКА - ОДЛИЧНА САРАДЊА И ИСКРЕНО ПРИЈАТЕЉСТВО

У Београду је данас одржан састанак делегација министарстава Србије и Републике Српске, која је у званичну посету српској престоници стигла поводом првог Свесрпског сабора “Један народ, један сабор - Србија и Српска”.

Делегацију Србије су предводили министар за јавна улагања Дарко Глишић, министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић и министар без портфеља задужен за унапређење недовољно развијених општина Србије Новица Тончев, а делегацију РС министар за саобраћај и везе Недељко Чубриловић и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник.

Делегацију Србије чинили су представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Министарства информисања и телекомуникација, Министарства за јавна улагања, Министарства за заштиту животне средине, а из РС представници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Министарства за саобраћај и везе.

На састанку је истакнуто искрено пријатељство и добра сарадња Србије и Републике Српске.

Све делегације су представиле заједничке пројекте у области за коју су надлежне, а у име Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре то су учинили помоћник министра за инспекцијски надзор Иван Дивац, помоћница министра за железнички и интермодални транспорт Анита Димоски и помоћник министра за друмски транспорт, путеве и безбедност саобраћаја Мирослав Алемпић.

Дивац је пожелео добродошлицу гостима из Републике Српске наводећи да је тешко издвојити који је инфраструктурни пројекат најважнији, али да је један од најважнијих за повезивање српског народа у Републици Србији и Републици Српској пројекат изградње аеродрома у Требињу.

Навео је да је локација будућег аеродрома у близини места Хум и Талежа, на 14 километара од центра Требиња и да се налази на простору од око 302 хектара, без приступних саобраћајница.

Он је навео активности које су до сада тим поводом завршене и између осталог рекао да је формирана Радна група за координацију, контролу и праћење активности изградње аеродрома, да је Србија основала привредно друштво "Аеродром Требиње" које је под контролом “Аеродрома Србије”, да је у Народној скупштини Републике Српске донета одлука о изградњи зонинг плана подручја посебне намене аеродрома Требиње и усвојен Закон о посебном поступку експропријације ради изградње аеродрома у Требињу…

“Активности које Србија треба да спроведе како бисмо отпочели са овим пројектом је да почнемо са експропријацијом. Завршили смо са проценом тржишне вредности земље и очекујемо да већ током лета почнемо да купујемо земљиште”, рекао је Дивац.

Димоски је рекла да модернизација железничког сектора већ други инвестициони циклус, крупним корацима показује пројекте који су завршени, пројекте који су у фази реализације, али и оне који су у отпочињању.

Када су у питању пројекти везано за односе са Републиком Српском и БиХ, Димоски је навела пројекте реконструкције и модернизације железничке пруге на потезу Београд-Рума-Шабац-Зворник-Добој-Сарајево и Београд-Ваљево-Зворник-Добој-Сарајево.

Када је у питању деоница Рума-Шабац-Лозница, навела је да тај пројекат Србија реализује преко кредита Светске банке.

“Тај пројекат министарство води, а пројектантска кућа је у поступку реализације тог пројекта", рекла је Димоски.

Што се тиче другог пројекта, навела је да он још није почео, али да ће корак по корак и тај пројекат бити реализован.

Алемпић је рекао да Србија тренутно има 962 километра ауто-путева, а да се тренутно гради 227 километара.

"Пошто планирамо да завршимо 83 километра ауто-путева ми ћемо ове године прећи цифру од 1.000 километара ауто-путева", навео је Алемпић.

Поменуо је и изградњу брзих саобраћајница, наводећи да се у Србији тренутно гради 642 километара аутопутева и брзих саобраћајница.

“Већ смо у изради планске и пројектне документације за још 898 километара аутопутева и брзих саобраћајница. То је импресивно и то су велика улагања", рекао је Алемпић.

Навео је да Србија много улаже у инфраструктуру ка Републици Српској и поменуо више пројеката из друмског сектора који треба да повежу Србију и Републику Српску, побољшају сарадњу и створе боље економске услове када је питању јединствено тржиште роба и рада.

С тим у вези, Алемпић је навео да се гради аутопут Сремска Рача-Кузмин који је део ауто-пута Београд-Сарајево и додао да ће се градити ауто-пут од Пожеге до Котромана.

Изградња тог ауто-пута ће, како је рекао, бити подељена у две фазе - прва од Пожеге до Мачката, а касније ће се радити и део до Котромана.

Такође, Алемпић је поменуо да се граде и брзе саобраћајнице од који ће једна, како је рекао, сигурно бити завршена ове године, а то је брза саобраћајница Шабац-Лозница дужине 54,5 километара.

Поменуо је још један правац према БиХ, односно потез Слепчевић-Бадовинци дужине 15,3 километра који ће бити завршен до краја 2026. године.

Такође, Алемпић је поменуо и реконструкцију мостова преко Дрине наводећи да је обавеза Србије да реконструише шест мостова од којих је два већ урадила.

Министар за саобраћај и везе РД Недељко Чубриловић рекао је да је сарадња са ресорним министраством на изузетном нивоу, уз уверење да ће успешна сарадња бити настављена и у будућности, на добробит српског народа с обе стране Дрине.

Он је навео да су на данашњем састанку конкретизовани одређени договори, те да ће динамика њихове реализације бити прецизирана приликом узвратне посете ресорних министарстава Србије министарствима Републике Српске до краја месеца у Бањалуци.

“Важно је да се састајемо и свакодневно комуницирамо, као и да наставимо добру праксу сарадње две владе”, рекао је Чубриловић.

Министар за јавна улагања Дарко Глишић рекао је да је важно наставити међусобну сарадњу, на добробит грађана Србије и Републике Српске.

Навео је да је на седници Владе Србије било речи о томе да прва званична посета свих њених чланова буде управо Република Српска, а да тек након тога могу да иду у друга службена путовања и посете.

“Биће ми част да, када ваше обавезе дозволе и када се договоримо, узвратимо посету и наставимо разговоре које ћемо овде започети”, рекао је Глишић.