You are here

СРБИЈИ 43 ОДСТО ВИШЕ ДОЗВОЛА ЗА ПРЕВОЗ ТЕРЕТА ПРЕКО ШПАНИЈЕ!

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да је на његов захтев, после шест година паузе, одржано заседање Мешовите радне групе за друмски саобраћај Србије и Шпаније, на коме Србија добила 43 одсто више дозвола за превоз терета!

“До ове године наше две земље су размењивале су по 2400 билатералних и 150 транзитних дозвола годишње. Договором српског и шпанског министарства контигент дозвола се већ од ове године за ову, као и за наредне године, повећава на 3.200 билатералних и 450 транзитних дозвола што одговара потребама наших превозника”, рекао је министар Весић.

"Србија жели да са свим државама, а на првом месту државама ЕУ, договори што либералнији режим одвијања друмског превоза терета и тиме укине што већи број административних баријера које оптерећују транспортну привреду. Као један од важних корака ка овом циљу је управо одржана Мешовита комисија која је својим резултатима побољшала услове пословања што ће обезбедити ефикаснији и економичнији транспорт између две државе. Значај ове Мешовите комисије је и због чињенице да је билатерална робна размена између Србије и Шпаније 2022. године порасла за 50 одсто у односу на 2021. годину, док се друмским видом саобраћаја превози око 60 одсто ове размене”, објаснио је министар Весић.

Весић је рекао да Мешовита комисија није имала мандат да разматра његов захтев Шпанији да се укине режим дозвола. “То је одлука која ће бити донета на политичком нивоу и биће једна од тема будућих разговора две Владе”, рекао је министар Весић и најавио састанак Мешовите комисије са Италијом, Мађарском и Северном Македонијом.