You are here

СРБИЈИ ДОВОЉНО ДОЗВОЛА ЗА АУТО-ПРЕВОЗНИКЕ КОЈИ ВОЗЕ У ШВЕДСКУ!

Србија и Шведска постигле су споразум да се од наредне, 2024. године, размене по 1600 билатерално-транзитних (1500 за е6 и 100 за е5) и 50 дозвола за треће земље за е6 возила. Ово је први пут да Шведска и Србија размењују дозволе за ауто-превознике. Овај број дозвола задовољава све потребе српских превозника, рекао је министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић.

Весић је рекао да је постигнут договор Србије и Шведске да се српским превозницима достави одмах 250 билатерално транзитних за е6 возила за 2023. годину.

Јуче је одржана седница српско-шведске Мешовите комисија за друмски превоз путника и терета. Састанак је организован на захтев српске стране и одржан је у Београду у просторијама ПКС.

Министар Весић је рекао да је са шведским партнерима договорено да се усвоји нови билатерални Споразум о друмском транспорту који ће заменити постојећи који датира из 70 тих година. На захтев српске стране нови Споразум ће садржати одредбе које подразумевају либерализацију друмског превоза терета, о чему ће се шведска страна накнадно изјаснити.

Министар Весић је подсетио да је Министарство саобраћаја и инфраструктуре последњих шест месеци у преговорима да другим земљама повећало број дозвола за српске ауто-превозника за Немачку, Италију, Шпанију и Мађарску, као и да су укинуте дозволе за Турску и Азербејџан. Политика Владе Србије је да чврсто стојимо иза наших превозника и да им омогућимо довољно дозвола да слободно могу да раде широм Европе.