You are here

СРПСКИ ПРИВРЕДНИЦИ ПОДРЖАЛИ ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ

Измене и допуне закона о планирању и израдњи донеће краће и транспарентније процедуре, које представљају одговор на пад грађевинске индустрије од 10 посто, у прошлој години. Тај закон садржаће највише еколошке стандарде и допринеће расту грађевинарства, поручио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић. 

Он је у изјави, датој у Привредној комори Србије, рекао да ће измењени Закон о планирању и изградњи, који ће бити усвојен са новим Просторним планом Србије, дати нови имплус сектору у којем сваки уложени динар доноси три динара БДП-у, односно грађевинарству које ствара шест посто српског БДП-а.

Министар је констатовао да су трећина запослених у грађевинарству Србије странци, те да се осећа недостатак радне снаге у тој грани индустрије, па се пуно очекује и од актуелних промена закона о запошљавању странаца.

Говорећи о укидању плаћања накнаде за конверзију права коришћења у право својине над земљиштим, Весић је изјавио да ће на тај начин бити ослобођено око 5.000 локација, приближне површине 15 милиона квадратних метара за даље инвестирање, што ће донети додатне приходе држави и привреди, напомињући да су финансијски ефекти примене закона о конверзији и наплате накнаде до сада били занемарљиви.

Весић је оценио да ће укупни економски ефекти од измене и допуне закона о планирању и изградње, укључујући и убрзање процедура бити значајно већи ефеката укидања плаћања конверзије, те да ће измене закона омогућити већу ефикасност за инвеститоре.

Изузетак од укидања плаћања накнаде за конверзију биће спортски објекти, стамбене задруге, те имовина која је у процесу сукцесије бивше СФР Југославије. Навео је да ће инвеститори за инвестиције са сертификатом зелене градње стицати право на 10 посто попуста на дажбине код јединица локалне самоуправе. Истакао је и значај дигитализације кроз формирање Е-простора.

Навео је да ће после доношења овог прописа бити укинут Закон о линијској инфраструктури, који је,више година, био на листи примедби ЕУ.

Одговарајући на питања новинара у вези са успостављањем института главног државног урбанисте,министар је истакао да он неће бити контрола постојећим градским и општинским главним урбанистима, већ да ће водити рачуна о концепту урбанизације развоја земље.

Додао је да измене закона доносе и пооштрење казне, како за пројектанте нелегалне градње, који ће моћи да изгубе лиценцу, тако и за инвеститоре у нелегалној градњи. Навео је и да закон даје решења и за такозвано "ћутање администрације", јер ће у случају не одговарања надлежног органа у задатим роковима, предмете преузимати виши орган.

Председник ПКС Марко Чадеж оценио је да ће измењени Закон омогућити да грађевинска индустрија допринесе привредном расту Србије. Он је истакао да грађевинска индустрија, у којој послује око 60.000 компанија, са више од 200.000 запослених, утиче на раст још 22 индустријске гране. Истакао је да је при предлагању измена и допуна закона Министарство саслушало предлоге привреде и највећи део њих уврстио у предложени текст.

Чадеж је посебно као предности, које доносе измене закона, навео формирање регистра “brownfield”објеката, који ће омогућити њихову ефикаснију активацију, лакше прибављање документације, могућност да се инвеститори определе да сами прибављају услове и увођење дигиталног грађевинског дневника.