You are here

СТАНОВИ ЗА 20 ПОРОДИЦА ОД КОЈИХ ЈЕ 13 РОМСКИХ У ВАЉЕВУ, ВЕСИЋ: НЕМА ВЕЋЕ СРЕЋЕ НЕГО ВИДЕТИ ЛИЦА ЉУДИ ПРИЛИКОМ УСЕЉЕЊА

У оквиру програма "Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији", данас је у Ваљеву 20 породица од којих 13 ромских добило кључеве нових станова, а уручењу је присуствовао и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Обраћајући се породицама, Весић им је на ромском језику пожелео добродошлицу у њихове станове.

"Част ми је и задовољство што имам прилику да вам се обратим данас, јер када градимо велике инфраструктурне пројекте, фабрике, путеве, често заборавимо на људе. А, обезбедити бољи комфор живота људима – то је суштина развијеног друштва”, рекао је министар Весић.

Указао је да је мерило зрелости друштва управо то колико брине о најугроженијима.

“О жртвама насиља, о припадницима маргинализованих група, о женама, старима… Што више водимо рачуна о најугроженијима, тиме показујемо да смо зрело друштво. Људи се најчешће без своје воље нађу у стању социјалне потребе и онда се види колико је друштво спремно да пружи руку и помогне да се сви они осете једнако вредним члановима заједнице”, рекао је Весић.

Министар је захвалио Делегацији Европске уније и УНОПС-у на реализацији пројекта, додајући да овакви програми најбоље показују шта значи слоган Делегације у Србији – “ЕУ за тебе”, те да заправо константно треба указивати да се све што се ради – свака школа, болница, пут, зграда, ради заправо да свим грађанима буде боље.

Посебно је истакао да је Европска унија највећи донатор у Србији.

“Многи желе да раде у Србији и то је добро, али је ЕУ највећи донатор. То је новац пореских обвезника грађана ЕУ и зато смо им веома захвални, јер тиме показују да су грађани Србије једнако вредни као и остали грађани Европе”, рекао је Весић.

Захвалио је и УНОПС-у на досадашњим донацијама и раду, подсетивши да су, док је он обављао функцију у Граду Београду, заједнички успешно спровели програм изградње 140 станова у које се уселило 600 људи.

Додао је да је важно да се програми стамбеног збрињавања наставе, како би они који имају ту ову врсту потребе, знали да држава води рачуна о њима.

Весић је навео да ће у самом Ваљеву бити обновљенa Сувоборска улица, за шта је у оквиру пројекта ЛИИД опредељено нешто више од два милиона евра, док ће у септембру, а најкасније до октобра, бити завршена брза саобраћајница Иверак – Лајковац.

“Све су то предуслови да се сваки наш град развија, да спроведемо праву регионализацију, јер последица сваког пројекта мора да буде бољи живот људи. Увек сам срећан када обилазим путеве и фабрике, али нема веће среће него када видим изразе лица људи који су се уселили у своје станове. Срећно" поручио је министар Весић.