RSS

You are here

Штета од поплава већа од пола милијарде евра

Б92 - ТАНЈУГ


Према последњим подацима укупна штета од катастрофалних последица на критичној инфраструктури и у локалним самоуправама прелази пола милијарде евра, изјавила је данас потпредседник Владе Србије и председник Комисије за процену штете Зорана Михајловић.


"Комисија располаже подацима да на критичној инфраструктури збир укупне штете износи 306 милиона евра. Штета у локалним самоуправама за сада износи око 200 милиона, али то није коначна процена. И даље нема Обреновца, а неке општине нису успеле да процене, јер још има делова који су под водом", рекла је данас Михајловић гостујући у емисији „Кажипрст” на телевизији Б92.


Она је нагласила да су јуче кренули тимови по терену како би се процена убрзала, да помогну локалним самоуправама, и да провере да ли је све процењено, или је нешто стављено у процену а није требало.


Осим Обреновца који је најтеже погођен, Михајловић додаје да је 25 општина озбиљно погођено, а међу њима и Бајина Башта, Лозница, Чачак...


"Директна штета је буквално у физичком смислу, и то за сада прелази пола милијарде. Велика је и индиректна штета у виду изгубљеног прихода, утицаја на животну средину. Чим пут не ради, не превози се ни роба ни људи и то аутоматски делује на приходе", наводи она уз опаску да индиректна штета обично буде три пута већа од директне.


"Можда неке процене нису скроз комплетне, али ће бити. До краја јуна ће све бити готово. Паралелно припремамо и обнову, коју ће водити Канцеларија на чијем је челу Марко Благојевић. Они ће давати предлог комисији владе шта ће се радити и којом динамиком, како ће се новац трошити", рекла је Михајловић.


Приоритети су, како каже, куће и критична инфраструктура, а до октобра или до зиме куће морају да буду направљене, рекла је она.


Према њеним речима, данас ће бити седница владе и сви министри ће представити своје извештаје.


Упитана зашто у Обреновцу људи сатима чекају да би добили паштету и хлеб, она каже да је координација кључ сваког проблема.


"Ми морамо да знамо унапред ако говоримо о млеку, да ли га има или нема. Радимо на томе да се другачије организујемо. Људи у сваком смислу само желе да што пре имају исту ситуацију као пре", рекла је она.


Коментаришући то што добрар део енергетских објеката њие осигуран, она је рекла да да је ту било озбиљних проблема, "управо ако говоримо о гарнитури у ЕПС која је прошле године расписала тендер и именовала ДДОР".


"Прошле годима смо имали тендер, ДДОР је изабран, па су онда поништавали свој тендер и плаћали казне за то. Дешавало се и да су мимо закона о јавним набавкама бирали АМСС који нема никакве везе са осигурањем имовине, а имовина ЕПС је вредна 10 милијарди евра. Ту морају ствари да се поставе", поручила је Михајловић.


Према њеним речима, Министарство енергетике је до пре месец и по дана послало тужилаштву комплетну документацију о осигурању, антикорупцијски тим такође је радио на томе, јер је то, како каже, озбиљан проблем за Србију.