You are here

СТЕВАНОВИЋ НА САЈМУ АУТОМОБИЛА У НИШУ – НЕМА ИЗЛОЖЕНОГ ВОЗИЛА КОЈЕ НЕМА БАР ЈЕДАН ДЕО ПРОИЗВЕДЕН НА ЈУГУ СРБИЈЕ

Државни секретар Министарства гарђевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Драган Стевановић присуствовао је данас у Нишу отварању Сајмa аутобомила и истакао да је та манифестaција посебно важна, јер захваљујући бројним отвореним фабрикама у том делу Србије, нема изложеног возила које нема бар један део произведен на југу земље.

Стевановић је поздравио домаћине у име министра Министарства гарђевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића и подсетио да је Ниш град који је у последњих неколико година много тога добио, на шта треба да буде поносан.

Како је рекао, Ниш је у последњих неколико година добио девет фабрика, а Србија постала регионални „хаб“ кад је реч о области ауто-индустрије.

„Зато је овај Сајам важан, јер готово да не постоји возило који ћете у наредних неколико дана видети овде, а да нема бар једну компоненту која се производи у Нишу, Дољевцу, Прокупљу, Лесковцу, Бојнику, Власотницу, Врању или Владичином Хану. На то сам посебно поносан“, указао је Стевановић.

То, додао је, значи да сваки продати аутомобил подразумева више посла за те фабрике, развој југа, бољи стандард и перспективу за грађане.

Стевановић је похвалио организаторе који су „зелену агенду“ ставили у фокус овогодишње манифестације, јер је то апсолутно компатибилно са политиком, амбицијама и жељама Владе Србије да следи ту европску агенду и да разуме будућност којој сви идемо у сусрет.

Подсетио је и да је у недавно усвојеном Закону о планирању и изградњи посебна пажња посвећена управо развоју електромобилности.

Навео је ће у наредним недељама, кроз подзаконске акте, бити прописана обавеза свим пумпама у Србији на државним путевима првог А реда, да у наредне две године изграде пуњаче за електро аутомобиле.

„Ниш треба да буде поносан на овај Сајам, који треба да буде један од брендова и овог града и целе југоисточне Србије. Ниш је добио сву неопходну путну инфраструктуру на државном нивоу, данас је повезан и са истоком, према Софији, са Грчком на југу, на северу са Београдом и даље према Европи, а у наредне две године завршиће се и Моравски коридор који ће га повезати са ауто-путем ’Милош Велики’, односно са Црном Гором, Републиком Српском и БиХ“, рекао је Стевановић.

Наводећи да је већ почела обнова пруге Ниш-Брестовац, указао је да ће у наредних неколико дана кренути и обнова пруге према Димитровграду, а у првом кварталу следеће године и железничка обилазница око Ниша. Уз то, у наредних годину до две, нишки аеродром „Константин Велики“ добиће нову зграду, додао је Стевановић.

Он је честитао организаторима на традицији дугој 14 година, са жељом да се наредне године, за мали јубилеј – деценију и по Сајма аутомобила, манифестација одржи у већем простору, за више посетилаца.

Сајам аутомобила у Нишу отворен је данас и траје до недеље, 8. октобра. Акцентар манифестације стављен је ове године на електричне аутомобиле и хибридна возила, од којих ће велики број имати српку премијеру управо ових дана у Нишу.