You are here

СТЕВАНОВИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ ИЗ НИГЕРИЈЕ: УЛАГАЊЕМ У ИНФРАСТРУКУТУ ДО ЕКОНОМСКОГ НАПРЕТКА ЗЕМЉЕ

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Драган Стевановић угостио је данас представнике Националног института за безбедносне студије Нигерије, који бораве у студијској посети Србији.

Уз добродошлицу у име министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића, Стевановић им је пожелео да се у Србији осећају као код куће, изразивши уверење да ће само лепе утиске понети у своју земљу.

Посебно је захвалио Нигерији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и принципијелном ставу да не призна једнострано проглашену независност тзв. Косова.

Стевановић је госте упознао са најважнијим инфраструктурним пројектима који се реализују или чија је реализација у плану, истичући да је Србија, 2013. године, са доласком на власт тада премијера, а сада председника Александра Вучића, разумела да је за економски напредак земље важно улагање у инфраструктуру, те да, упркос кризи, у последње три године, ниједан пројекат није заустављен.

У том смислу, навео је да је од 2012. до 2020. године у Србији реконструисано 4.000 километара државних и локалних путева, а да се гради више од 800 километара ауто-путева или брзих саобраћајница.

Указао је и на развој железничке инфраструкуре, чему Србија посвећује посебну пажњу, будући да од 1976. до 2012. није изграђен ниједан нови километар пруга, а обновљено свега 31, док је од 2012. до 2023. године изграђено 134 километара нових и обновљено скоро 800 километара пруга.

Истакао је са Србија данас има и брзу пругу, која наставља да се гради ка Будимпешти, али и на југ, до Ниша и даље ка Северној Македонији.

Набројао је да је и национални авио-превозник "Ер Србија", која у октобру слави 10 година постојања, израста у најснажнију регионалну компанију и бележи рекордне резултате.

Навео је и да ће Србија 2027. године бити домаћин Међународне изложбе Експо, за шта ће земља определити 12 милијарди евра.

"Поносни смо на наше резултате, јер нам економски напредак омогућава да снажно бранимо своју позицију и штитимо националне интересе и поред свих притисака", рекао је Стевановић.

Гости из Нигерије, полазници Курса управљања у обавештајном раду на тему "Глобализација и регионалне интеграције: Импликације по одрживи развој у Африци", захвалили су државном секретару Стевановићу на пријему и навели да су желели да из примера Србије, која много улаже у инфраструктуру, пренесу искуства у своју земљу.