You are here

У АТИНИ ОДРЖАН ПРВИ САСТАНАК О УВОЂЕЊУ ИНТЕГРИСАНОГ СИСТЕМА НАПЛАТЕ ПУТАРИНА СРБИЈЕ И ГРЧКЕ

Како би до лета профункционисао интегрисани систем наплате путарине између Србије и Грчке, у Атини је данас одржан први састанак представника ресорних министарстава и предузећа за наплату путарина две земље.

У складу са договором који су постигли председник Србије Александар Вучић и премијер Грчке Кирјакос Мицотакис, те  министри Горан Весић и Христос Стајкурас, циљ је да се до почетка летње туристичке сезоне између Србије и Грчке успостави интегрисани систем наплате путарина, како би туристи и путници могли да користе исте тагове за пролаз кроз две земље.

Делегација Србије, коју је предводио помоћник министра за друмски саобраћај Мирослав Алемпић, представила је грчким колегама предлог платформе за интегрисану наплату путарине, објаснила све детаље и начин функционисања, преносећи позитивна искуства истим системом који већ осам месеци успешно функционише са Северном Македонијом.

На састанку је истакнуто да је овај пројекат међу приоритетима за оба министарства, јер ће интегрисана наплата путарине омогућити брже и конфорније кретање путника, робе и услуга, те подићи ниво електронских услуга између две земље.

С обзиром да током летње сезоне у Грчку дневно уђе више од 10.000 возила из Србије, делегације су сагласне да постоји потреба за интеграцију наплате путарине.

Грчка је исказала жељу да са Србијом ради и на проширењу овог система и на остале земље Европе.

Због кратких рокова, договорено је да се одмах крене са дефинисањем процедура и формирањем стручних тимова који ће се бавити техничким, административним и правним аспекима примене овог система.

Договорено је и да се најкасније до 27. фебруара формирају технички тимови са обе стране који ће већ до краја наредне седмице разменити техниче податке и одржати први радни састанак.

Делегацију Србије, поред помоћника министра Мирослава Алемпића, чинили су саветник у Одељењу за путеве у МГСИ Марко Цупара и помоћник директора за наплату путарина у ЈП "Путеви Србије" Дарко Савић, те конзул Србије у Атини Дејан Мачковић.

У делегацији Грчке су били заменик министра за инфраструктуру Николаос Тахиаос, генерални секретар за инфраструктуру Константинос Магулас, директор кабинета генералног секретара Евагелос Блунас, директорка самосталне службе за наплату путарине Атина Лазакиту и генерални директор "Егнатиа Одос СА" Константинос Куцукос.