You are here

У Лајковцу креће градња најмодерније комуналне инфраструктуре вредне више од 15 милиона евра

 

Лајковац, 16. октобар – Ми смо ову земљу позајмили од наше деце и ми имамо обавезу у овом развоју индустрије и економије да нашој деци оставимо чисту Србију, нагласио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић који је данас у насељу Рубрибреза са председником општине Лајковац Андиријом Живковићем и директором компаније ЦРБЦ Џанг Сјаојуеном присуствовао почетку изградње канализационе мреже у дужини од 30,1 километар и постројења за пречишћавање отпадних вода у општини Лајковац.

 

“Ово је велики дан за општину Лајковац, али није ништа мањи и за Републику Србију. Коначно успевамо да подигнемо темпо радова на еколошким пројектима. Градимо тридесет километра канализационе инфраструктуре и два постројењеа за пречишћавање отпадних вода. Инвестирамо само у Лајковцу 15 милиона евра у еколошке пројекте и еколошку инфраструктуру. Ово нису лажни еколошки пројекти, ово нису еколошки устанци и организације, ово је конкретан рад на инфраструктури који ће омогућити да чиста вода одлази у наше реке. Ова постројења за пречишћавање отпадних вода ће допринети томе да ми у наредном периоду значајно очистимо нашу земљу“, рекао је министар Момировић.

 

Министар Момировић се захвалио председнику општине Лајковац, господину Живковићу и његовом тиму који је јако напорно радио на пројектовању канализационе инфраструктуре и тражио решења за постројења за пречишћавање отпадних вода. Момировић је истакао да је циљ да у наредних пет година 80 одсто Републике Србије буде „покривено“ квалитетном канализационом инфраструктуром и постројењима за пречишћавање отпадних вода како би наше реке биле значајно чистије.

 

„Највећа инвестиција у историји за општину Лајковац. Почињемо пројекат „Чиста Србија“ који обухвата пре свега уређење комуналне инфраструткруре на нашој територији. Ми смо у претходних тридесет година урадили укупно 70 километара фекалне и кишне канализације, а ево сада ћемо добити одједном скоро 32 километра канализационе мреже и овим пројектом ћемо подићи квалитет живота у нашој оштини“, рекао је Андирија Живковић, председник општине Лајковац.

 

У општини Лајковац у оквиру пројекта „Чиста Србија“ биће изграђено 30.193 метра канализационе мреже и два постројење за прераду отпадних вода у Лајковацу и Боговађи, која ће обухватити 10.100 становника. Инвестицију у нову канализациону мрежу финанасира Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а укупна вредност пројекта у Лазаревцу је 15,5 милиона евра. Извођач радова је реномирана кинеска компанија China Road and Bridge Corporation (CRBC).