You are here

ВЕСИЋ: 13.215 ЉУДИ У СРБИЈИ ВЕЋ УЗЕЛО ИНТЕГРИСАНИ ТАГ ЗА НАПЛАТУ ПУТАРИНЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас, на промоцији интегрисаног система наплате путарине са Северном Македонијом у оквиру пројекта Отворени Балкан на наплатном месту Прешево, да је овај пројекат у складу са политикама две земље да се омогући брзи проток роба и капитала.

Према његовим речима за претходних десетак дана већ је 13.215 људи у Србији узело овај таг што, како је рекао, говори какво је интересовање за њега.

“Дневно у Северну Македонију пређе око 7.000 возила са српским таблицама. Ми смо у првих шест месеци имали скоро 33 милиона кола на нашим ауто-путевима, а очекујемо да их до краја године буде скоро 72 милиона, што је повећање за 4,66 одсто, а приходи су већи за 12,61 одсто", рекао је он.

Истакао је да је заједнички таг доказ да две земље могу да раде заједно.

Весић је навео да када је при посети Европској комисији европској комесарки за транспорт представио пројекат интегрисаног тага, она му је на то узвратила да Европска унија тако нешто нема.

“Ми дакле можемо бити иновативнији и бржи и пренети наше знање и развијенијима у Европи", рекао је он и позвао све возаче да користе овај таг.

Навео је да Србија наставља ову интеграцију са другим земљама и најавио да ћемо од септембра имати таг са Хрватском, а да се преговара са Босном и Херцеговином, Албанијом, Грчком и Црном Гором.

“Верујем да ћемо наредних месеци уводити једну по једну земљу и да ћемо полако укидати ову баријеру", нагласио је Весић.