You are here

ВЕСИЋ: 85 МИЛИОНА ЕВРА ЗА КАНАЛИЗАЦИОНУ МРЕЖУ У БОРСКОМ ОКРУГУ, УКУПНО У ИЗГРАДЊИ 160 КИЛОМЕТАРА КАНАЛИЗАЦИЈЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, обишао је данас у селу Велика Врбица у општини Кладово, радове на канализационој мрежи у оквиру пројекта „Чиста Србија“, где се тренутно ради 40,6 километара канализационе мреже, чија вредност износи око 23 милиона евра.

Тренутно се, према речима министра, у Борском округу ради укупно 160 км канализације - у Бору 105 км, Мајданпеку 14 км и у Кладову 40.6 км, уз два постројења отпадних вода.

Када се све то сабере, држава укупно улаже 85 милиона еура у канализациону мрежу у овом делу земље, уз два постројења отпадних вода, навео је Весић.

„По завршетку пројекта, читава општина биће покривена канализацијом и становници Кладова ће моћи да живе као што живе становници у многим развијеним земљама Европе.  Када су у питању отпадне воде, нећемо тровати своју околину и природу, већ ћемо отпадне воде враћати у природу прерађене и у прихватљивом стању за околину и  на тај начин ћемо показати да смо одговорни према природи“, рекао је Весић.

Министар истиче да други велики пројекат који очекује Кладово у будућности јесте наставак изградње Дунавског коридора, где је планирано да се коридор до краја 2025. године заврши до Голупца, а до Пожаревца већ до краја следеће године, као и да се већ пројектује наставак Моравског коридора који треба да дође до Кладова.

„ На тај начин ћемо Кладово и сва места уз Дунав повезати са Београдом и другим деловима Србије, што ће у потпуности  променити живот људи овде и омогућити им да живе пристојно од свог рада, зато што ће та брза саобраћајница донети нове инвестиције и биће велики замајац за развој туризма и локалне бизнисе“, казао је Весић.

Будући да је Кладово подунавски град, министар је указао да држава да ставља посебан акценат на развој река у оквиру пројекта „Заплови Србијом“, који је подржан и од стране ЕУ, а предвиђа изградњу марина, наутичких села, пристаништа, који ће  омогућити већи број туриста.

“Сваке године бележимо све већи број туриста на речним крузерима, што је јако важно и за Кладово као и друга места, који се налазе на самој реци“, изјавио је Весић.

Министар је истакао да Кладово више неће како се то некада колективно говорило бити последње место у Србији, већ ће бити добро саобраћајно повезано и изразио је наду да ће се поново вратити хидроглисер који је некада ишао од Београда до Кладова, који је био једна од најлепших ствари коју је имао Београд…И да ће се на тај начин омогућити да што више људи дође овде и да ово постане још атрактивније  место за живот.

„Суштина праве децентрализације у Србији  јесте политика председника Вучића, а то је да се сва места саобраћајно повежу, нека брзом пругом, нека брзом саобраћајницом, друга рекама и да тако омогућимо равномеран развој свих места и градова у Србији, јер сва та места постају добра за живот и привлаче нове инвестиције што управо и јесте политика нашег председника“, закључио је Весић

Председник општине Кладово, Саша Николић, изразио је захвалност министру на посети и истакао да је ово изузетно важан пројекат за општину Кладово, чији буџет не би могао да изнесе овако велики пројекат.

„ Захваљујући председнику Александру Вучићу, ресорном министарству, као и Влади РС, добили смо нешто што никада не би могли сами да изведемо. Када је у питању Дунавски коридор, то је коридор који је нама од виталног значаја јер нас повезује са свим главним саобраћајницама  и ауто-путевима. То ће нам донети нове инвестиције и што је најбитније туристе јер је туризам један од основних замајаца наше општине.  Поред свих ствари које радимо за очување животне средине, помену бих још само и Топлану на био масу коју смо саградили уз помоћ владе, а чија је вредност  800.000 рсд“, рекао је Николић.

Радове  на канализационој мрежи поред министра Весића обишли су и помоћници министра Мирослав Алемпић и Душан Радоњић.