You are here

ВЕСИЋ: "АУТО-ПУТ МИРА" ЗНАЧИ ЖИВОТ ЗА ГРАЂАНЕ У ТОМ ДЕЛУ СРБИЈЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас радове на првој деоници "Ауто-пута мира", од Ниша до Мердара, код Мерошине, и поручио да, иако често нападан, тај пут значи живот за грађане тог дела Србије.

Весић је указао да се ради о пројекту који је "најнападанији" у Србији.

“Не постоји ауто-пут, брза саобраћајница или било који други пут, који је више нападан и о којем се ширило више лажи као што је случај са овим ауто-путем, од Ниша до Мердара. Ових 77 километара значи живот за грађане који живе на овој траси. А, то да ли је он важан или потребан, могу да питају они који само причају, а седе у Београду и не размишљају да ли је потребан грађанима Мердара, Куршумлије, Плочника, и било ког другог места дуж трасе", истакао је Весић.

Министар је истакао да сваки део Србије мора да буде саобраћајно повезан, а посебно овај део Србије.

Подвукао је и да је то најбржа веза са Kосовом и Метохијом.

“За нас је веома важно да овај крај добије најпре брзу саобраћајницу, то јест ауто-пут полупрофила, а касније и пун профил ауто-пута. У једном тренутку ћемо овде имати ауто-пут који ће водити до Мердара, који ће омогућити да се овај део Србије развија. А сваки ауто-пут значи нова радна места, нове инвестиције и да људи могу да остану и живе од свог рада управо тамо где се данас налазе", нагласио је министар.

Изразио је захвалност партнерима из ЕУ, подсећајући да Унија помаже и даје грантове за изградњу ауто-путева.

"Али, већи део финансирања је из нашег буџета, директно или преко Европске инвестиционе банке, са којом ћемо наставити да сарађујемо", додао је Весић.

Појаснио је да се договара деоница по доеница како би саобраћајница била завршена по плану.

Поновио је да ће у првој фази то бити у полупрофилу, а у каснијој фази ауто-пут у пуном профилу.

“Kолико је то важно довољно говори чињеница да је, када сам јуче био са председником Србије Александром Вучићем у Kуршумлијској бањи, један од главних захтева људи који инвестирају у ту бању или тамо раде, да се направи саобраћајна веза између Kуршумлијске бање и овог ауто-пута. И то је нормално јер ће лакше долазити туристи и грађани из целе Србије", објаснио је министар.

Весић је захвалио компанији- Страбаг која учествује у изградњи прве деонице, рекавши да је то добра фирма, која има пуно пројеката у Србији, што ће доказати тиме што ће завршити прву деоницу у роковима.

Захвалио се и Kориродима Србије и свим представницима општина и локалних самоуправа, који су дали свој допринос у решавању проблема, као што је експропријација, и свега другог што је потребно када се граде овакви пројекти.

“Kолико ће овај пут бити важан то ћете видети када буде отворен, а о томе ће најбоље говорити људи који овде живе", поручио је министар Весић.

Пројектом изградње ауто-пута Ниш – Плочник – Мердаре, дужине око 77 километара предвиђена је изградња 88 мостова, седам денивелисаних раскрснице и 35 тунела.

Циљ пројекта је боља регионална повезаност, уштеда у времену путовања, у оперативним трошковима путовања, као и повећање безбедности.