You are here

ВЕСИЋ: БРЗА САОБРАЋАЈНИЦА БАЧКИ БРЕГ – НАКОВО ПОКРЕНУЋЕ РАЗВОЈ СЕВЕРНЕ ВОЈВОДИНЕ

Изградња брзе саобраћајнице која ће спојити Бачки брег, на граници са Мађарском, и Наково, на граници са Румунијом, требало би убрзо да почну, а тај пут покренуће развој севера Војводине, поручио је у Новом Саду министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструкуре Горан Весић.

Саобраћајница дужине 175 километара спојиће два гранична прелаза, и између њих  Сомбор, Kулу, Врбас, Бечеј, Нови Бечеј и Kикинду, а у Новом Саду одржан је састанак Радне групе која је пратити реализацију тог пројекта, а коју чине министар Весић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, представници покрајинских институција, општина, републичких предузећа, археолози…

„Захвалан сам Игору Мировићу и свима у Покрајинској влади, општинама на великом напору који су уложили како би радови на изградњи брзе саобраћајнице Бачки брег – Наково, која ће повезати шест војвођанских општина али и Србију, Мађарску и Румунију били брзо покренути“, рекао је Весић након састанка.

То је, истакао је, пример како треба да се ради, јер ће Радна група проблеме решавати у ходу, што гарантује да ће брза саобраћајница, најдужа у Србији која ће се градити као један пројекат, бити брзо завршена и променити живот људима у том делу Војводине.

„Сваки ауто-пут или брза саобраћајница нису само саобраћајно повезивање, већ значе нове инвестиције, радна места, бољи стандард грађана, могућност за развој туризма...“, напоменуо је министар Весић.

Он је указао да изградња овог пута није важна само за Србију, већ и за Европску унију, јер представља најбржу везу Румуније према Мађарској, што значи да ће бити веома фреквентан.

„Та брза саобраћајница биће покретач развоја овог дела Војводине. Грађани то заслужују, јер су међу општинама које ће пут повезати, неке које су заиста биле запостављене и без већих улагања“, рекао је Весић.

Весић је навео и да ће у наредним годинама, када је реч о инфраструктури, највише улагања бити управо у Војводини, те подсетио да пројекте изградње Фрушкогорског коридора, три моста у Новом Саду.

„Надам се да ћемо ове године потписати и уговор за изградњу брзе саобраћајнице Београд – Зрењанин – Нови Сад, и то ће бити трећи пут који ће се градити у Војводини“, истакао је Весић, додајући да након завршетка дела обилазнице око Београда, који се приводи крају, следи изградња последњег дела обилазнице до Панчева, а потом и брзе саобраћајнице Панчево – Вршац – румунска граница, што ће бити четврти ауто-пут или брза саобраћајница у Војводини у изградњи.

Подсетио је да се увелико гради брза пруга Нови Сад – Суботица, док се на теротирији покрајине налазе и две регионалне пруге, о чијој је обнови разговарао са представницима ЕУ, а то су пруге Сомбор – Врбас и Панчево – Зрењанин – Kининда – Kањижа – Суботица.

Министар Весић је навео и да је будућност железничког саобраћаја у карго транспорту, те да ће све те пруге бити брзине 120 километара, што значи да ће се користити и за путнички и за карго превоз.

„Много се улаже у Војводину. Сваки део Србије заслужује да буде развијан, јер ће донети нове инвестиције, бољи и комфорнији живот људи. Управо зато и служе саобрајаћајнице које градимо“, рекао је Весић.

Он је захвалио председнику Александру Вучићу што је препознао ауто-пут Бачки брег – Наково као приоритет за ову годину, додајући да ће пут градити азербејџански Азвирт.

„Ако овако наставимо, брзо ћемо градити и брзо изградити овај пут, који житељи тог дела Војводине чекају деценијама“, рекао је Весић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да се радује што ће ове године коначно почети изградња дуго очекиваног пута од Бачког Брега до Накова, која ће се, прецизирао је, градити у наредне две до три година, а радови ће почети од деонице Бачко брег – Сомбор.

„Драго ми је што је влада, на иницијативу председника Србије, успела да припреми све што је неопходно да већ током прве половине године почнемо са радом. Kоординисаћемо све са надлежним Министарством, које води минстар Весић. Ово је велика и важна вест за Србију. Наставља се њена обнова, изградња путева и то је оно са чим можемо да се поносимо“, рекао је Мировић.