You are here

ВЕСИЋ: БРЗА САОБРАЋАЈНИЦА ИВЕРАК - ЛАЈКОВАЦ ГОТОВА У СЕПТЕМБРУ, НАЈКАСНИЈЕ ОКТОБРУ ОВЕ ГОДИНЕ

Радови на изградњи брзе саобраћајнице Иверак - Лајковац биће завршени већ у септембру ове године или у рану јесен, изјавио је министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и додао да је та саобраћајница важна зато што ће омогућити да Ваљево буде на мрежи наших ауто-путева и брзих саобраћајница.

То ће, навео је Весић, бити случај и са Краљевом, Трстеником, Пожегом, Пожаревцем, Лозницом и многим другим градовима којима ће на тај начин бити омогућено да се додатно развијају.

Весић је подсетио да је прошле године пуштено у саобраћај 12,4 километра брзе саобраћајнице Иверак – Лајковац, а да је остало да се заврши 5,8 километара.

“Овај објекат, који прелази и пругу и пут, дужине је око 170 метара. То је најзахтевнији бетонски објекат који радимо и он је у завршној фази”, рекао је Весић приликом обиласка радова на последњем надвожњаку који се ради на брзој саобраћајници Иверак – Лајковац.

Истакао је да је завршено 90 одсто свих радова што, додао је, значи да ће, како је планирано, већ у септембру, најкасније у октобру, ова брза саобраћајница бити завршена.

Министар је рекао да се, истовремено, наставља са изградњом јужне обилазнице око Ваљева која представља везу са индустријском зоном тог града.

“Преговоре смо скоро завршили, чекамо још да Влада Србије усвоји меморандум и када та процедура буде завршена потписаћемо анекс уговора са нашим кинеским партнерима који ће наставити да раде 2,2 километра јужне обилазнице око Ваљева и спојити индустријску зону, што ће омогућити још више инвестирања”, рекао је Весић.

Када су у питању радови које финансира Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Весић је рекао да ће ускоро бити дата сагласност Граду Ваљеву да распише тендер за реконструкцију Сувоборске улице, што се финансира из пројекта ЛИИД, локалног инвестиционог развоја.

“Ваљево је изабрало да ради ту улицу тако да ће, по расписивању тендера, кренути да је уређују. Преостаје да се ураде неки локални путеви, договараћемо се са њима и око других ствари попут канализације коју ћемо радити у Попучкама, али оно што је најважније за Ваљево то је да ће бити на мрежи ауто-путева и брзих саобраћајница што значи лакше путовање до тог града, нове инвестиције и радна места, бољи и комфорнији живот грађана, као и развој локалних бизниса и туризма”, рекао је Весић.

Подсетио је да је реконструисана пруга Београд - Бар на деоници од Ресника до Ваљева и додао да ће се у наредном периоду кренути у реконструкцију пруге од Ваљева до Врбнице.

То, казао је, значи да ће пруга Београд – Бар комплетно бити реконструисана на територији Србије што ће додатно значити Ваљеву јер је та пруга веза са луком Бар што ће, додао је, бити добро за развој привреде.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић захвалио је ресорном министарству и министру Весићу на низу пројеката који се спроводе у Ваљеву и Колубарском округу.

“Изградња брзе саобраћајнице Иверак - Лајковац је стратешки најважнији пројекат не само за Ваљево већ за цео Колубарски округ јер се том брзом саобраћајницом повезујемо са ауто-путем ‘Милош Велики’ и показало се да смо самим тим постали интересантнији и за нове инвеститоре”, рекао је Гојковић.

Навео је да су у Ваљеву прошле године отворене три нове фабрике и обезбеђено 2.300 нових радних места, пре свега захваљујући брзој саобраћајници којом је омогућено брже и безбедније повезивање са остатком Србије.

“Радује нас да ћемо радити и јужну обилазницу која брзу саобраћајницу Иверак - Лајковац повезује са привредном зоном коју смо у претходним годинама комплетно инфраструктурно опремили. Имамо и два нова инвеститора у тој зони и сада су тамо у току радови на изградњи канализационе мреже и постројења за прераду отпадних вода кроз пројекат ‘Чиста Србија’”, рекао је Гојковић.

Од великих и значајних пројеката поменуо је и реконструкцију пруге Ваљево - Врбница, а када је реч о локалним пројектима навео је реконструкцију Сувоборске улице која ће се радити кроз ЛИИД пројекат, као и обнову локалних путева првенствено на сеоском подручју.

У обиласку радова са министром Весићем били су државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Михајло Мишић и представници извођача радова.