You are here

Весић: Брза саобраћајница Шабац – Лозница до краја године, од Београда до Лознице за седамдесет минута

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас радове на изградњи брзе саобраћајнице Шабац – Лозница дужине скоро 54 километара и навео да је то, према плану који је представио председник Србије Александар Вучић, једна од саобраћајница која ће бити завршена до краја ове године.

Весић је рекао да ова саобраћајница показује колико се равномерно развија сваки део наше земље и подсетио да је прошле године завршен ауто-пут од Руме до Шапца чиме је Шабац повезан на мрежу ауто-путева, те да сада све грађанке и грађани тог места виде колико је то значајно за њихов живот и колико се тај крај променио.

“Сада настављамо до Лознице и оно што је важно то је да ће ова брза саобраћајница, када буде завршена, потпуно променити живот људи у овом крају”, рекао је Весић и додао да ће се од Лознице до Београда стизати за седамдесет минута док ће се, када 2026. године буде завршен Фрушкогорски коридор, од Лознице до Новог Сада стизати за око сат времена.

Весић је рекао да ће на тај начин Срем бити повезан са западном Србијом и Подриње са Београдом.

Министар је поменуо и брзу саобраћајницу Слепчевић-Бадовинци која, како каже, неће бити готова до краја ове године, али ће, када буде завршена са још једним мостом код Павловића ћуприје, омогућити бољу везу са Семберијом односно Бијељином и тим делом Републике Српске.

То ће, додао је, значити више инвестиција, бољи живот и мобилност становништва јер ће моћи да живе у једном, а раде у другом месту, више инвестиција што значи више радних места, а самим тим и виши животни стандард, као и развој локалних бизниса и туризма.

“Омогућиће да људи остану овде где су и то је најважнија ствар која се догађа у последњих десет година - изградња саобраћајне инфраструктуре која је основа привредног развоја Србије”, рекао је Весић.

Навео је ћемо, према садашњим показатељима, ове године имати више инвестиција него прошле године коју смо, додао је, завршили са 4,4 милијарде евра инвестиција.

“Имамо пораст када је у питању грађевинска индустрија и то само говори о томе колико је Влада Србије, кроз издвајање у инфраструктуру, омогућила да се наша земља брже развија јер када је криза, а у свету је тренутно криза, постоје два начина да се са њоме борите – да штедите или да улажете више у изградњу инфраструктуре, а Србија је изабрала да улаже у инфраструктуру и повезује сваки део земље како би људи могли да остану ту да живе”, рекао је Весић.

Истакао је да се Србија сада равномерно развија и поновио да ће брза саобраћајница Шабац – Лозница бити завршена до краја године.

“То ће значити да овај крај Србије буде повезан не само са Београдом већ и са Војводином, пре свега Сремом и Новим Садом, а у наредном периоду и са Републиком Српском преко деонице Слепчевић-Бадовинци и преко Лознице ”, рекао је Весић.

Нагласио је да ће то значити потпуни привредни “бум” и развој овог краја где ће, како је рекао, у будућности бити и лепих вести по питању инвестиција тако да ће овај крај постати место где ће људи долазити да живе уместо да из њега одлазе, што је био случај деценијама уназад.

Директор ЈП “Коридори Србије” Александар Антић захвалио је Влади Србије и ресорном министарству на, како каже, сјајном вођењу политике развоја Србије која је омогућила развој великог броја инфраструктурних пројеката који су део визије развоја државе коју је промовисао председник Вучић.

“Мислим да смо сви поносни што смо у прилици да будемо део ових великих пројеката и да мењамо и унапређујемо нашу земљу”, рекао је Антић и посебно захвалио радницима који на високим спољашњим температурама вредно раде.

Истакао је да радови на изградњи брзе саобраћајнице Шабац - Лозница теку у складу са предвиђеном динамиком и додао да је реч о релативно захтевној деоници дугачкој 54 километара са 30-ак мостова, 16 надвожњака и четири денивелисане кружне раскрснице.

Антић је навео да је, када је у питању насип, реализовано више од 90 одсто радова, док је, када је реч о објектима, завршено око 90 одсто посла.

Између осталог, навео да је до сада уграђено око 44 одсто од укупне потребне количине асфалта и додао да се са великом сигурношћу може потврдити да ће брза саобраћајница Шабац – Лозница бити пуштена у саобраћај до краја године.

Весић и Антић су радницима који су ангажовани на градилишту донели освежење.