You are here

ВЕСИЋ: БРЖЕ РАДИТИ ЖЕЛЕЗНИЦУ, КОМИСИЈА ЋЕ НАДГЛЕДАТИ РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКАТА

Изградња железничке инфраструктуре мора да се одвија брже, и ми, тамо где нам помаже Европска унија, морамо да радимо брже, због чега смо се довогорили да направимо заједничку комисију, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Министар је најавио да ће прва седница комисије бити одржана 10. марта, а комисије ће надгледати реализацију пројеката.

Весић је на панелу Копаоник бизнис форума „ Агенда повезивања: нови покретач за дигитално доба“, истакао да нас очекује  убрзано улагање у инфраструктуру, за шта је у буџету ове године обезбеђено 3,6 милијарди евра.

Весић је рекао да ће министарство, које води, на следећој седници Скупштине Србије имати четири закона који потпуно усаглашавају наше прописе у железничком саобраћају са прописима Европске уније.

“Ми ћемо у другом кварталу ове године бити потуно усаглашени са ЕУ, што је један од наших циљева“, рекао је Весић.

Говорећи о дигитализацији у превозу, навео је да постоји могућност да се преко мобилног телефона купи карта за „Соко“, али да је циљ да постоји и портал у коме ће бити интегрисан сав саобраћај у Србији - градски, међународни, међуградски, и да се на њему могу купити карте за све врсте превоза, укључујући и бродски.

Весић је указао на неопходност увођења реда у одржавање инфраструктуре, и навео да се за путеве и железнице зна ко их одржава, али не и за мостове, надвожњаке и слично,  због чега се припрема закон о одржавању инфраструктуре.

“Први пут ћемо имати катастар инфраструктре и пописане све мостове, надвожњаке, путеве и слично, а постојаће законска обавеза о издвајању средстава за њихово одржавање“, рекао је министар и додао да ће се инфраструктура и осигуравати.

На питање да ли је касно да се оптички каблови поставе и на делу ауто-пута од Чачка до Пожеге, Весић је рекао да је за ову деоницу касно, али није за деонице до Котромана и Бољара.

“Дигитализација путева биће услов за њихову градњу. У сарадњи са Министарством телекомуникација на путевима ћемо имати и телекомуникациону компоненту“, рекао је Весић.

Навео је да је недавно са Телекомом Србија договорено да се направи апликација за турске држављане који пролазе кроз Србију, који ће моћи бесплатно да је добију на уласку у нашу земљу, а упозораваће их када возе брже, на критичне тачке на ауто-путу и слично.

Ово се, како је објаснио, ради зато што у Србији гине много људи у саобраћајним несрећама.

Шеф регионалног представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан (ЗБ) Алесандро Брагонзи, оценио је да је када је о дигитализацији реч тржиште ЗБ фрагментисано, његова структура неразвијена, слабо се користи електронска управа, али и да је ковид помогао да ова област ојача.

Према његовим речима, дигитална инфраструктура је камен темељац привреде попут воде, струје, гаса, путева.

“Она је кључна за развој, а ми се у складу са одговарајућом агендом за овај регион обавезујемо на финансирање великобрзинског интернета“, рекао је Брагонзи.

Навео је да се разматра инвестирање развоја дигиталне инфраструктуре у руралним подручјима.

Истакао је да два важна извештаја о убрзавању дигиталних иновација у Европи показују да мали број форми улаже у напредне технологије и да приступ клауду и вештачкој интелигенцији у Европи заостаје за САД.