You are here

ВЕСИЋ: БРЗИМ ВОЗОМ ОД БЕОГРАДА ДО СУБОТИЦЕ ЗА 70 МИНУТА

Брза пруга од Београда до Суботице биће завршена до краја следеће године, а очекује се да ће возови том пругом почети да саобраћају најкасније у априлу 2025, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и додао да ће путовање између ова два града брзим возом трајати сат и десет минута.

Весић је то рекао приликом обиласка радова на реконструкцији железничке станице у Суботици која је грађена 1869. и 1882. године, а која ће, како је рекао, када радови буду завршени означити нови процват Суботице, као што је изградња пруге у другој половини 19. века означила почетак развоја тог града.

“Сада ће, у 21. веку, брза пруга која ће ићи кроз Суботицу суштински донети много добра том граду и зато је веома важно што се гради брза пруга”, рекао је Весић.

Навео је да ће реконструкција железничке станице у Суботици бити завршена до краја фебруара следеће године, док ће брза пруга од Београда до Суботице бити завршена до краја 2024.

“Не постоје никакви проблем који би могли тај рок да помере. Наши пријатељи Кинези, заједно са домаћим фирмама, раде и ноћу на неким деловима и ми ћемо брзу пругу до Суботице имати завршену до краја следеће године”, истакао је Весић.

Навео је да ће бити потребно три, четири месеца за тестирање те пруге и додао да се очекује да се у марту, најкасније априлу 2025. године успостави железничка линија Београд – Суботица.

“То је нешто што ће потпуно променити начин живота људи овде и омогућити да више људи долази у Суботицу, развој локалних бизниса, туризма, као и развој инвестиција”, рекао је Весић и захвалио кинеским партнерима који изводе радове, домаћим компанијама и представницима Града Суботице.

Што се тиче наставка пруге према Будимпешти, Весић је рекао да Мађарска треба да заврши пругу до краја 2025. године са тестирањима која такође трају неколико месеци и да се, ако све буде ишло према плану, може очекивати да 2026. године буде успостављена железничка веза и до Будимпеште.

Тада ће се, додао је, на суботичкој железничкој станици налазити заједничка царина и полиција Србије и Мађарске што, како је навео, значи да ће они који уђу у воз на тој станици пролазити мађарску царину и полицију и да стајања више неће бити до Будимпеште, као што ће српска полиција и царина бити на железничкој станици у Будимпешти тако да ће и они који иду према Београду на исти начин пролазити процедуру.

Када је у питању Суботица, а тиче се железничког саобраћаја, Весић је најавио да ће до краја месеца почети путнички саобраћај на прузи Суботица – Сегедин.

“Направили смо са Мађарима привремени гранични прелаз, први пут на самој прузи. Ту ће бити заједно мађарска и српска царина. У будућности, када се заврши реконструкција станице Сегедин, прелаз ће бити у Сегедину тако да ће се тамо излазити и вршити обе контроле”, појаснио је Весић и додао да је план да поласци возова на прузи Суботица - Сегедин буду на три сата.

Осим тога, навео је да се са мађарским пријатељима разговара о изградњи пруге Суботица – Баја и додао да је већи део те пруге на терторији Мађарске.

Што се тиче Хоргоша, подсетио је да је донета одлука да се гради потпуно нови гранични прелаз који ће бити интегрисан.

“Радићемо ‘Y крак’ у пуном профилу како би имали Келебију 1 и Келебију 2 пошто ће тамо бити направљен још један прелаз. Са изградњом брзе саобраћајнице ‘Осмех Србије’, што почињемо у децембру, Бачки Брег ће бити много боље повезан јер Мађари са своје стране раде ауто-пут, што значи да ће Хоргош бити битно растерећенији”, рекао је Весић.

Навео је да Мађари раде и мост на Дунаву код Мохача, а Румуни код Српске Црње свој ауто-пут, као и да ће се радити велики гранични прелаз на Бачком Брегу што, додао је, значи мање аутомобила и гужви на Хоргошу и Келебији јер ћемо имати три гранична прелаза.

Између осталог, најавио је да ће током следеће године почети изградња брзе пруге до Ниша што значи да ће се из Суботице путовати до Ниша и да ће то путовање трајати 170 минута.

“То ће потпуно променити начин живота и људи који живе у Суботици ће тек видети шта ће им донети изградња брзе пруге и колико је она важна”, рекао је Весић.

Навео је да ће се од Ниша градити пруга према Софији односно према Истанбулу, затим брза пруга од Ниша до Скопљу, за шта је пре неколико дана потписан меморандум, као и пруга до Солуна тако да ће се, навео је, Суботица наћи на међународној рути брзе пруге што ће донети додатне бенефите за тај град.