You are here

ВЕСИЋ: БУДУЋНОСТ РЕГИОНА У ЗАЈЕДНИЧКОМ ЖИВОТУ, ПОВЕЗИВАЊУ И САРАДЊИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је данас са директором Транспортне заједнице Матејом Закоњшеком и истакао да је будућност овог региона у заједничком животу, повезивању и сарадњи и да Србија придаје велики значај свим пројектима које ради у партнерству са том међународном организацијом.

"Имао сам веома садржајан и значајан састанак са пријатељима из Транспортне заједнице, међународне организације са седиштем у Београду, чији је посао да омогући чланицама да се боље повежу, интегришу и да сви заједно боље живимо", рекао је Весић након састанка.

Пренео је да су тема разговора били пројекти које ће Србија и Транспортна заједница заједнички радити у будућности, а који су "наслоњени" на пројекте које ће радити Србија и друге земље чланице у партнерству са ЕУ,  пре свега када је реч о изградњи нових пруга и саобраћајном повезивању градова и земаља.

"Разговарали смо о Самиту који ће се у мају одржати у Црној Гори, што ће бити прилика да размотримо нове пројекте. Разговарали смо и о пројекту Словеније, Србије, Хрватске, Аустрије и вероватно и Италије, о увођењу интерсити воза који бу повезао Београд, Загреб и Љубљану са Бечом и северном Италијом. Разговарали смо и како, када буде изграђена брза пруга Београд - Ниш укључити и Северну Македонију, Грчку и Турску у регионалне инфраструктурне пројекте", рекао је министар.

Весић је нагласио да је будућност региона у заједничком животу, у повезивању и сарадњи.

"Ако не будемо били повезани, ако не будемо радили као један регион, уколико не будемо заједнички наступали у свету, имаћемо много мање шансе да преживимо и да боље живимо. А обавеза свих нас је да омогућимо грађанима више могућности, да буду повезани, да привреда буде повезана, што значи бољи живот за све људе", рекао је министар Весић.

Закоњшек је истакао да је Транспортна заједница ту да додатно помогне повезивање Западног Балкана са Европском унијом, и да је било задовољство чути од министра Весића да су бројни инфраструктурни пројекти приорет за Србију.

"Разговарали смо о приоритетима Србије у наредном периоду, и о заједничким пројектима, када је реч о инфраструктури", рекао је Закоњшек.