You are here

ВЕСИЋ: ЧАЧАК ДАЈЕ ВЕЛИКИ ДОПРИНОС РАЗВОЈУ СРБИЈЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић присуствовао је данас облежавању Дана града Чачка, где је најавио неколико пројеката важних за тај град, поред завршетка дела аутопута од Паковраће до Пожеге, који показују колико Вада Србије води рачуна о Чачку.

Министар је истакао да је на последњој седници владе издвојено 500 милиона динара за санацију моста између Мрчајеваца и Мршинаца, на захтев Града Чачака.

"Успели смо да обезбедимо новац, јер је то једини мост између Чачка и Kраљева на Западној Морави, који је у лошем стању и о коме се није водило рачуна", рекао је Весић.

Такође, указао је да у Министарству које води постоји програм за интеграциони развој Овчарско-Kабларске клисуре, у оквиру којег ће се радити измуљавање језера Међувршје, стаклени видиковац на Kаблару са центром за посетиоце.

"Важно је да људи виде колико лепо изгледа Овчарско-Kабларска клисура. Урадићемо Рехабилитациони центар у Овчар бањи, као део болнице и први еколошки катамаран, који ће бити у тој клисури", навео је Весић.

Присетио се и да му се пре око годину дана, док је био заменик градоначелника Београда, писмом обратио градоначелник Чачка Милун Тодоровић, и указао на нелогичност  - да кнез Страцимир, оснивач града Чачка, нема улицу у Београду.

"Многи Немањићи нису имали улице, ни споменике, понашали смо се као да тај период наше историје не постоји. Одлучили смо да укинемо улицу која звала по војводи Хрвоју, који нема везе са Србијом, и сада  се једна улица у Београду носи Страцимирово име", рекао је Весић и поручио градоначелнику да је сада на њему да подигне Страцимиру споменик.

Весић је поручио да, осим што се Србија развија у земљу која води самосталну и независну политику, морамо да се сећамо своје историје, да бисмо сами себе више поштовали, тим пре, јер нам је историја велика и славна.

Указао је и да ће се ово доба развоја Србије и печат који је оставио председник Александар Вучић, памтити и по томе што је Србија водила слободну, независну спољну политику, по борби за KиМ у невероватхним условима,  по економском напретку, али пре свега по томе што се земља саобраћајно и економски развила.

"Први пут у историји Србије градимо аутопутеве не само од севера према југу, већ повезујемо сваки део Сбрије. Ја сам из града поред вашег и људи који су рођени, одрасли у мањим местима, добро знају шта значе саобраћајнице, и транспорт. Без аутопутева и пруга нема ни нових радних места, нема останка људи тамо где живе, ни бољег стандарда и развоја тих делова Србије", рекао је Весић.

Указао је да је управо Чачак осетио камо изгледа када се добије аутопут, а осетиће до краја године осетиће Пожега, а затим следи даља изградња аутопута према РС и Црној Гори.

"То како изгледа повезати се на аутопут, осетиће Kрушевац већ у октобру. А потом Трстеник, Врњачка Бања, Kраљево, па ћемо градити брзу саобраћајницу према Новом Пазару и Рашки, брзу пругу према Нишу, после пруге Београд - Суботица... већ 2028. године из Ниша до Будимпеште ићи брзим возом за четири сата. То нико није могао да замисли", рекао је Весић.

Министар је указао и да изградња инфраструктуре значи нова радна места, виши животни стандард, снажнији буџет, јачу државу, која може да издваја више за војску, културу, да брани своје сународнике на сваком делу територије где год живе, да може да буде поново најзначајнија земља на Балкану.

Подсетио је да је у буџету за наредну годину само за инфраструктуру и капиталне пројекте опредељено 3,6 милијарди евра, што је три пута више мехо укупно у периоду од  2008-2012.

"Тако се Србија развија. А, тога не би могло да буде, без визије Вучића да сваки део Србије треба повезати, да људима треба омогућити да живе нормално, поштено,  од свог рада, да могу да зараде, прехране породице, развијају послове, да земља добије стране инвестиције, да можемо да се развијамо", рекао је Весић.

Додао је и да ће Србија ову годину завршити са више од 3,9 милијарди евра страних инвестиција, а то је више него све земље Западног Балкана заједно и велики је успех у време кризе, у којој нико у Европи не зна шта ће се догодити сутра, каква ће бити ова, а каква следећа зима.

"Да ли ће бити енергената, хране... од тога страхују и развијеније земље него што је Србија. А, ми имамо довољно енергената и хране, јер смо се на време припремали, као што смо се и први снашли када се десио ковид", поручио је министар.

Додао је и да се сада у Србији гради канализација за више од  3,5 милиајрди евра, па ће више од 69 општина први пут добити канализацију.

"Радимо ствари које Сбрија није радила вековима уназад. Време је да Србија сустигне развијене земље и да коначно наши људи живе у земљи каквој заслужују", рекао је министар.

То је оно што људи препознају.

"Хвала што Чачак даје велики допринос развоју Србије. Чачак је јединствен по томе што има највећи број малих и породичних предузећа. Нисте град великих компанија, можда сте боље прошли кроз транзицију, али то говори о предузимиљивости људи овде, да знају да зарде, да се организују и само им требала држава да стане иза њих и помогне да буду бољи. У име Владе Србије и своје име, честитам вам Дан града", поручио је министар Весић.