You are here

ВЕСИЋ: ЧАЧАК ЋЕ БИТИ ГРАД НА ДВА АУТО-ПУТА И ДВЕ БРЗЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас радове на реконструцији неколико локалних путева на територији Чачка, где су, како је истакао, у току радови на скоро 25 километара локалних саобраћајница, вредни чак око три милиона евра.

Весић је нагласио да ће кроз неколико година Чачак бити град на два ауто-пута и две брзе саобраћајнице, кроз који ће пролазити обновљена и модернизована пруга, што значи далеко већи квалитет живота грађана тог дела Србије.

Весић је са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем обишао локалне путеве од Прељине до Паковраћа, кроз села Ракова, Вранићи, Трбушани и Пријевор.

Указао је да је у уговору са кинеским партнерима, који граде деоницу ауто-пута „Милош Велики“ од Прељине до Пожеге било дефинисано да ће сви локални путеви, који се током градње уништавају с обзиром на то да велики број камиона и материјала који се њима довезе, бити враћени у пређашње стање.

„Градоначелник и ја смо имали много преговора са кинеским партнерима и заиста смо инсистирали да се уговор у том погледу испоштује. Наш захтев је био да се путеви не поправљају, јер не може да се утврди какво је било пређашње стање – сигурно није било идеално, али свакако боље него сад, и тражили смо да се уради потпуно нови путеви. И то смо успели. Захвални смо нашим кинеским партнерима који су прихватили наш захтев“, рекао је министар Весић.

Напоменуо је да се сада на територији Чачка обнавља скоро 25 километара локалних путева, а да вредност радова на њиховој реконструкцији прелази 370 милиона динара, односно три милиона евра.

„На то смо посебно поносни, јер то показује како се одговорно односимо према локалним заједницама“, рекао је Весић.

Министар је захвалио свим житељима тог краја јер су, каже, много тога претрпели, али добили су ауто-пут.

„Колико овај ауто-пут најбоље знају баш Чачанке и Чачани. Рачунајући путеве урађене током 2023. године и до сада у 2024. години, ми смо урадили 43,7 километара локалних путева, вредности скоро 740 милиона динара“, указао је Весић.

Ако се урачуна и мост између Мрчајеваца и Мршинаца, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре уложило је у путну инфраструктуру у Чачку и околини 1,5 милијарди динара, што је нешто мање од милион евра.

То чини Чачак градом који је добио највише средстава од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, констатовао је Весић.

„Додајмо ауто-пут ’Милош Велики', али и то да ће Чачак следеће године бити на још једном ауто-путу, Моравском коридору, као и то да се гради брза саобраћајница од Крагујевца до Мрчајеваца… Кроз територију града Чачак пролазиће ће и брза саобраћајница између Новог Пазара и Краљева. То значи да ће овај град у неколико наредних година бити на два ауто-пута и две брзе саобраћајнице“, рекао је Весић.

Додао је томе и пројекат обнове пруге Краљево-Чачак-Пожега-Ужице, за брзине до 120 километара на сат.

„Све то говори колико ће Чачак као општина добити и колико ће бити бољи комфор живота људи у овом крају. А, последице су развој локалних бизниса, бољи живот људи, њихов опстанак у свом крају“, поручио је министар Весић.

Подсетио је да је јуче још једна страна фирма у Чачку, у присуству Александра Вучић, најавила отварање фабрике, а то је све, каже, последица изградње инфраструктуре.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић захвалио је Влади Републике Србије и ресорном Министарству, те министру Весићу на, како је рекао, „сјајној инвестицији“.

„Око 30 километара за годину дана смо потпуно обновили, изградили нове саобраћанице. За 4,5 км из буџета града и за 25 километара из буџета Владе Републике Србије . Путеви су били лоши, али успели смо да дођемо до нових саобраћајница и завршићео посао коси смо започели“, поручио је Тодоровић.