You are here

ВЕСИЋ: ЦИЉ ДА МЛАДЕ ЗАДРЖИМО У МИНИСТАРСТВУ И ПРЕДУЗЕЋИМА

Студенти завршних година са неколико факултета Београдског универзитета, који су на пракси у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и јавним предузећима данас су на штанду МГСИ, у оквиру Сајма грађевинарства, присуствовали предавању које им је одржао директор ЦИП-а проф. др Славен Тица.

Поред студената, предавању је на кратко присуствовао и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, на чију су иницијативу, будући инжењери од марта на пракси у Министарству.

Весић је истакао да је студентска пракса важна како за студенте, да стекну потребна знања и вештине у радном окружењу, као и за само Министарство, јер ће део студената остати да ради у њему, или у предузећима, што и јесте циљ.

Весић је рекао да је за студенте од посебног значаја могућност да се упознају са начином градње и пројектовањeм.

"Они на факултету стичу теориска знања, а овде ће стећи практична. Зато смо то урадили са Универзитетом и факултетима. Ми ту препознајемо најбоље и нудимо им да остану у Министарству грађевинарства, као и у нашим предузећима", рекао је Весић након свечаног отварања 47. Међународног сајма грађевинарства.

Како је објаснио, велика је ствар када неко свршеним студентима, одмах по завршетку факултета понуди посао.

"Они треба да препознају да држава намерава да их задржи и да могу да добију посао у државним органима. Тиме ћемо ми добити младе стручњаке и показати да смо окренути према младим људима", објаснио је министар.

Он је навео да ће ускоро бити потписани уговори са универзитетима у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу о студентској пракси.

"Наћи ћемо начин како ће они проводити време у Београду, јер не би требало да остану ускраћени за овакво искуство и шансу, пошто смо ми Министарство за читаву Србију", рекао је Весић.