You are here

ВЕСИЋ: ДА ОД БАЛКАНА НАПРАВИМО ЗАЈЕДНИЧКУ КУЋУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић присуствовао је данас потписивању Меморандума о разумевању између директората цивилног ваздухопловства земаља региона и поручио да тај корак показује да овај регион може да буде први у сарадњи, дoк Меморандум осликава како изгледа идеја “Отвореног Балкана” у пракси.

Меморандум о сарадњи потписан је између директората и агенција за цивилно ваздухопловство Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније, Турске и Албаније, а тиме је цивилно ваздухопловство у овом делу Европе добило снажан замајац за подизање безбедности на највиши ниво.

Потписивању је присуствовао и председник Европске конференције цивилног ваздухопловства (ЕЦАЦ) и директор цивилног ваздухопловства Италије Алесио Kваранта.

Министар Весић је истакао да је ово овакав Меморандум, о сарадњи у цивилном ваздухопловству, први потписан у Европи, што показује да овај регион може да буде први у сарадњи, а не само у  неким другим стварима, по којима смо раније били познати.

Указао је да ће Меморандум омогућити да земље региона заједнички наступају у међународним организацијама, међусобно признају дозволе,  заједнички организују обуке када је питању безбедност у међународном авио-саобраћају  и да заједнички доносе бенефите за све земље појединачно.

“Овај Меморандум показује како изгледа идеја ‘Отвореног Балкана’ - да од Балкана направимо заједничку кућу, у којој ће свако бити на своме, али ће свима бити још боље”, поручио је министар Весић.

Он је навео и да је иницијатива “Отворени Балкан”, као и позив на регионалну сарадњу, отворен за све, Црну Гору, БИХ и друге земље, поготово Турску, Мађарску, Италију…, односно све који су заинтересовани да у овом региону живимо добро, а да то остваримо заједничким снагама.

Весић је истакао и да је свака сарадња, а посебно економска, која омогућава боље пословање, суштински - кључ за решавање свих других политичких проблема, што је пример научен из Европске уније. 

“Нас деле границе, али имамо сличан менталитет, заједничку историју и наша будућност је у што ближој сарадњи у сваком сегменту”, рекао је министар Весић.

Додао је и да ће заједнички наступ у међународним ваздухопловним организацијама значити да ће наш глас бити озбиљније схваћен, када иза стоји што више земаља.

Весић се захвалио свима који су учествовали у припреми и радиће на реализацији овог Меморандума.

Документом је предвиђено јачање сарадње у области цивилног ваздухопловства, као и координација наступа у међународним организацијама.

Парафом на документ надлежне институције подржале су иницијативу за оснивање Центра за обуку у области обезбеђивања са седиштем у Београду, и сагласиле се да заједнички делују према Европској комисији и Европској агенцији за безбедност ваздушног саобраћаја у циљу аутоматског признавања пилотских дозвола, дозвола за одржавање ваздухоплова и дозвола контролора летења.

Заједнички ће бити размотрене могућности за планирање и спровођење заједничких инспекција, у складу са националним законима, а по потреби ће бити организовани и форуми цивилног ваздухопловства на којима ће се разматрати питања од заједничког интереса.