You are here

ВЕСИЋ: ДАН ЖЕНА НИЈЕ САМО ЦВЕТ, ВЕЋ ПОДСЕЋАЊЕ ШТА ЈОШ МОЖЕМО ДА УЧИНИМ ЗА ЖЕНЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић данас је у Сава центру, поводом 8. марта, угостио студенткиње са четири универзитета у Србији, београдског, новосадског, крагујевачког и приштинског са седиштем у Косовској Митровици и поручио да Дан жена није само цвет, већ подсећање шта још можемо да учиним за жене.

Међу њима су биле и студенткиње које су у оквиру пројекта "Студентска пракса" на професионалном усавршавању у том министарству, а Весић им је уручио цвеће и ваучере и истакао да је важно сваке године подсећати на положај и права жена, како би биле потпуно равноправне у друштву.

Весић је нагласио да је МГСИ у суштини "женско" министарство, јер је у том ресору запослено чак 65 одсто жена, односно њих 270.

“Зато што су жене способне, оданије, лојалније, вредније. А као што видите, имамо резултате, за које нисам заслужан само ја, већ и мој тим који ради са мном", нагласио је Весић.

Он је подсетио да је као министар покренуо, у оквиру његовог ресора, пројекат под називом  Студенска пракса који је до сад прошло око 130 студената.

“Неке од вас су добили запослење у нашем министарству, нашим предузећима, неке ће се тек запослити, а наша жеља је да вам прво пружимо стручно знање, да вам омогућимо да видите како изгледа ваш посао са практичне стране, што не можете да научите на факултету, колико год факултети били добри, јер је неопходна и та права пракса", истакао је Весић.

Он је подсетио и на пројекат едукативне посете у земљама компанија које раде у Србији на великим инфраструктурним пројектима.

“Десет студената Грађевинског факултета је у децембру било у компанији Шангдонг у Кини. Сада ћемо расписати нови конкурс за друге студенткиње и студенте који ће такође отићи у Кину. И ту стичу искуства на изради великих инфраструктурних пројеката као што су бране, мостови, пруге, што може бити важно за њихову каријеру", навео је Весић.

Додаје да ресорно министарство има у плану и многе друге пројекте помоћи, између осталог и субенционисање куповине бицикала студентима.

Весић је нагласио да је прослава 8. марта пођеднако важна и за мушкарце и жене, јер је то дан који говори колико су жене допринеле друштву, да буде овако како јесте данас и о томе колико су жене утицале на развој науке, политике, културе.

“И зато је важно да сваког 8. марта кажемо шта је учињено и да кажемо шта још морамо да учинимо, јер нисмо све учинили, како би жене биле потпуно равноправне у друштву, како би се њихова улога потпуно ценила и била вреднована и поштована", нагласио је Весић.

Подсетио је да су жене у Србији право гласа добиле 1945. године, док су у Португалији могле да гласају тек, скоро 30 година касније, а у Швајцарској готово 20 година касније.

Жене у Србији су, у великом броју, заступљене у вршењу јавних функција и других одговорних занимања, напоменула је државна секретарка Министарства просвете Републике Србије, Маријана Дукић Мијатовић.

“Рекла бих, не само због пола, већ управо због своје стручности, због своје личности, а ми то видимо и по саставу парламента Републике Србије и Владе. Такође, наша гувернерка Народне банке и председница Врховног суда су жене, дакле, у нашој земљи заиста имамо на највећим, највишим местима управо жене", навела је она.

Дукић Мијатовић је са поносом истакла да чак 60 одсто студената чине особе женског пола, док је у Научној заједници Србије више од 50 одсто научница.

На пријему говорила је и председница СКОНУС-а, Маргарета Смиљанић која је истакла да је од изузетног значаја оснаживање студенткиња из свих области.

Са њом је сагласна и студент проректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Јована Шмигић која је својим колегиницама поручила да  буду храбре и истрајне у својим циљевима, да не одустају никада, већ да верују у себе јер тако циљеви постају оствариви.