You are here

Весић: Држава ће више укључити факултете у велике пројекте

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да ће држава морати да укључи различите факултете из области природних наука као и друге научне установе у велике инфраструктурне пројекте које изводи широм Србије.

“Србија се најдинамичније развија у својој историји и то није успех само владе него и академске заједнице и целе Србије. Крећемо на велико путовање промена наше земље и на том путу ћемо ићи заједно са овим, као и са другим факултетима”, рекао је Весић говорећи на свечаном обележавања 72. годишњице Саобраћајног факултета у Београду.

Он је приметио да је "данас све саобраћај" и да је он постао незаобилазна делатност у свакодневном животу, али да је важно да постане динамичнији и да зато треба да се улаже у њега.

“Сваки динар који уложимо у саобраћај се мултипликује у БДП-у, јер грађењем инфраструктутре, путева, пруга, креирају се нова радна места, имамо развој туризма, виши животни стандард. И, што је најважније, равномерно се развијају сви делови земље”, нагласио је Весић.

Додао је да је важно да се држава ослања на своје факултете, јер државна управа нема довољно капацитета да сама испрати све своје пројекте.

“И зато ћемо морати да укључимо у све пројекте многе факултете који доприносе да се земља развија. Професорима, сарадницима и студентима то даје шансу да унапреде нашу науку и да стекну искуства за посао којим ће се бавити касније”, рекао је Весић.

Он је подсетио да се у Србији у овом тренутку гради 220 километара ауто-путева, 190 километара брзих саобраћајница, гради брза пруга од 108 километара до Суботице, као и да се планира изградња брзе пруге ка Нишу дужине 210 километара и других железничких праваца.