You are here

ВЕСИЋ: ЕТФ ЈЕ ПОНОС СРБИЈЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић присуствовао је данас обележавању 74-e годишњицe Електротехничког факултета Универзитета у Београду, и честитајући јубилеј, поручио да је ЕТФ један од најзначајнијих факултета у академској заједници, чији је допринос веома важан за даљи развој земље.

“Живимо у време мултидисциплинарности немогуће је спроводити научме пројекте само кроз једну научну дисциплину, нити спроводити модерне пројекте ако у њих нису укључени различити аспекти науке. За нас, у области транспорта и за веома је важан допринос ЕТФ, да учинимо нашу земљу бољом”, поручио је министар Весић на свечаности.

Указао је да трендови раста урбане популације и ескалације кризе, уз развој технике и технологије и дигитализацију у свим сферама, за последицу имају развој концепта паметних градова, чија је једна компонента и паметна мобилност – која омогућава ефикасно, флексибилно и еколошки прихватљиво путовање разним видовима транспорта, коришћењем паметних транспортних система, инфраструктуре и технологија.

Зато је, реално очекивати да ће концепт развоја паметних градова и транспорта имати драматичан утицај на савремени живот у смислу различитих погодности пројектовања паметних кућа, аутомобила, транспортних система.

Министар је истакао и да ће један од најважнијих пројеката бити изградња новог Музеја Николе Тесле, на Дорћолу, који ће, осим музеја укључивати и Научно-истраживачки центар, који би требало да води Универзитет у Београду.

“Ту ће се налазити све о Тесли, јер је наш благослов, иако чувени научник није живео у Србији, то што се све што је иза њега остало, налази у Београду. Оно што ће моћи да се види искључиво у Београду и нигде више у свету је заоставштина Николе Тесле и све ћемо учинити да тај Музеј и научно-истраживачки центар постане доступан науци, али и грађанима наше земље и целог света, јер је то оно по чему се наша земља и народ разликују”, поручио је министар.

Такође, најавио је да ће у Министарству које воде бити покренут програм који ће, кроз споразуме са Универзитетом и свим релевантним факултетима - Саобраћајним, Грађевинским, Архитектонским, Машинским, Технолошким, Рударско-геолошким…, омогућити студентима да имају праксу у Министарству или предузећима из тог ресора.

“То ће бити добро за студнете, а за нас итекако корисно, а омогућићемо и стипендије”, рекао је Весић.

Напоменуо је да ће се, као министар, трудити да и ЕТФ и други факултети буду укључени у све поројекте, јер у нашим пројектима мора бити наших стручњака и памети, јер нема разлога да увозимо знање, када га имамо више него довољно.

“Трудићемо да се да водимо бригу о појединцима и њиховом напретку, да промовишемо и уважавамо експерте различитих профила, јер верујемо да интердисциплинаран приступ доноси велике идеје, нову енергију и најбоља решења”, поручио је министар Весић.

Навео је и да ће се радити на константном стварању све бољих услова за студенте и професоре, како би остајали и радили у својој земљи, за њен развој.

“Хвала свим професорима и асистентима на посвећености. Знам да за ваш посао, колике год да су плате велике, никада није довољно, јер се овај посао ради из љубави. Хвала вам на свему што чините за ову земљу, а ми ћмо се трудити да то вреднујемо и да вам бар донекле вратимо”, рекао је министар Весић.