You are here

ВЕСИЋ: ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗИ НА БРЗОЈ ПРУЗИ БЕОГРАД - БУДИМПЕШТА БИЋЕ НА ЖЕЛЕЗНИЧКИМ СТАНИЦАМА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, који борави у дводневној посети Будимпешти, изјавио је да је формирана заједничка радна група која ће се бавити уређењем саобраћаја на будућој брзој прузи између Београда и Будимпеште и најавио да ће, када буде пуштена у саобраћај 2025, гранични прелази бити на самим  железничким станицама, како се возови не би заустављали.

"Направили смо заједничку радну групу о томе како ћемо уредити саобраћај на брзој прузи између Београда и Будимпеште, како би гранични прелази са царином били на железничким станицама и у Београду и у Будимпешти, Суботици и Новом Саду и свим другим, како возови не би морали да стају на граници", рекао је Весић.

Министар је подсетио да је Србија завршила брзу пругу до Новог Сада у дужини од 75 километара и да гради деоницу до Суботице од 108 км, која ће бити готова 2024. године, док ће Мађари њихов део завршити 2025, када ће се између Београда и Будимпеште стизати за око три сата.

Весић је рекао да ће се када пруга кроз Србију буде готова стизати за нешто више од сат времена од Београда до Суботице.

"Недавни састанак председника Вучића и Орбана је још један доказ да наше две земље нису само пријатељи, ми смо стратешки партнери и тако се и понашамо. Наша сарадња је пре свега политичка и економска. Када говоримо о економској, она је најизраженија када је у питању инфраструктура и не постоје европске земље које се брже саобраћајно повезују и више улажу у заједничке инфраструктурне пројекте у овом делу Европе, од Србије и Мађарске", нагласио је Весић.

Казао је да је једна од првих посета када је постао министар био долазак његовог мађарског колеге Јаноша Лазара и да су се тада договорили да када дође у Будимпешту наставе разговоре о заједничким инфраструктурним пројектима.

Наш најважнији инфрасртуктурни пројекат је брза пруга између Београда и  Будимпеште, истакао је Весић.

Казао је да ове године две земље обележавају и 140 година од  успостављања железничког саобраћаја између Београда и Будимпеште када је први воз из Београда стигао у Будимпешту, који је достигао краљ Милан.

"И тада је била веома важна повезаност између наша два града. Један од њих о којем сам већ причао у Београду са мађарским колегом јесте брза саобраћајница између Бачког Брега и Накова, пошто ћемо ове године потписати уговор за изградњу. Та брза саобраћајница ће потпуно саобраћајно променити гранични прелаз са Мађарском Бачки Брег, који ће постати много значајнији прелаз", навео је Весић.

Казао је да ће мађарска страна урадити додатне радове на инфраструктури и да ће Бачки Брег бити много већи прелаз.

"Када буде завршена брза саобраћајница, тај прелаз неће бити мање оптерећен од Хоргоша", навео је Весић и дода ће се врло брзо кренути у заједничку реконструкцију прелаза Бачки Брег, пошто је пројекат завршен у јануар.

Додаје да би мађарска страна требало да унапреди и прелаз Келебија који ће постати тзв. "зелени коридор" .

"Хоргош се већ завршава и до ускршњих празника би требало да буде готова реконструкција. И сада радимо на томе како да успоставимо заједничку царину и убрзамо рад и друмски саобраћај. Направљена је и пруга између Суботице до Сегедина и октобра би требало да крене путнички саобраћај и данас смо разговарали о томе како да уредимо да постоји једно место да људи који користе воз између Суботице и Сегедина пролазе пасошку контролу, што ће веорватно бити у Сегедину. Тако да неће бити стајања на самој граници", рекао је Весић.

Навео је да ће обавестити мађарске колеге о нашим плановима за изградњу брзе пруге до Ниша и додао да је пре годину дана била иницијатива  о заједничком састанку министара транспорта Мађарске, Србије, Бугарске и Турске о наставку овог коридора.

Весић је рекао да ће његов предлог бити да се укључе и Северна Македонија, Албанија и Грчка и да разговрамо о томе како би уз помоћ ЕУ брза пруга између Београда и Будимпеште могла да буде урађена и према Грчкој, можда и према Албанији и Турској, како би био повећан карго превоз.

"Када данас разговарате са мађарским пријатељима, који желе да сарађују са Србијом, и захваљујући Вучићу и Орбану, нисмо никада у историји имали боље односе. Мађарска нас подржава на европском путу и помаже нам да развијамо заједничке инфрастуктурне пројекте", нагласио је Весић.

На питање да прокометарише најаву Вучића да ће у мају бити одржан самит са Мађарском и да ће бити формиран Стратешки савет са Мађарском, Весић је рекао да ће ту свакако једна од важних ствари бити и инфраструктурни пројекти, с обзиром на то да је инфраструктура један од најзначајнијих видова сарадње две земље.