You are here

ВЕСИЋ: ГРОЦКА ДОБАР ПРИМЕР УЛАГАЊА У СВЕ ДЕЛОВЕ СРБЈЕ И ПОДИЗАЊА ЖИВОТНОГ СТАНДАРДА ГРАЂАНА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас радове на деоници пута Брестовик – Умчари у београдској општини Гроцка која је, како је рекао, добар пример колико држава улаже у све делове наше земље и води рачуна о томе да стандард и комфор живота људи буде бољи у сваком месту.

Весић је навео да је Влада Србије током 2023. године у путеве на територији Београда уложила скоро три милијарде динара у путне правце који су веома значајни за живот људи почев од, на пример, петље Јаково до путева на територији скоро свих приградских општина.

Истакао је да је посебно задовољан што је од тога нешто више од 100 милиона динара уложено у пут који води од Брестовика према насељу Пударци дужине око 3,3 километра и навео да је остало да се уради нешто мање од два километра како би пут до Пудараца био урађен у потпуности.

На тај начин се, нагласио је Весић, показује да без обзира на то што су општине у надлежности локалне самоуправе влада помаже сваку локалну самоуправу и труди се да, осим аутопутева и брзих саобраћајница, уређује и локалне путеве чиме се подиже стандард живота људи.

“Као што је председник Србије Александар Вучић најавио, постоји план којим бисмо у наредне четири године реконструисали скоро 4.000 километара важнијих локалних путева што би омогућило, пошто у Србији има недге између 6.000 и 7.000 километара локалних путева који нису у добром стању, да завршимо добар део посла када је у питању уређење локалних путева на територији наше земље”, рекао је Весић.

Када је питању Гроцка, навео је да је посебно задовољан што се ту успешно реализује пројекат изградње регионалног водовода Макиш-Младеновац који је покренут још док је Весић био на функцијама у Граду Београду.

Навео је да је реч је о пројекту којим се за сва села у јужном делу Гроцке обезбеђује вода – Умчаре, Пударце… и подсетио да је Ритопек већ добио воду, те да је још док је обављао функције у Граду скоро 60 милиона евра уложено у водосанбедавање у самој Гроцкој.

Када је реч о тој општини, Весић је рекао да ће у будућности наставити да се ради сектор Ц обилазнице око Београда од Бубањ потока, који пролази кроз територију општине Гроцка.

“Наш први циљ је петља Болеч што значи да треба да урадимо тунеле Бубањ поток и Лештане”, рекао је Весић.

Навео је да је истовремено дат налог “Путевима Србије” да раде пројекат за проширење Смедеревског пута на четири траке тако да сви грађани који живе у овом делу Гроцке  више неће морати да иду на Смедеревски пут кроз Београд који је закрчен и не може да се шири из много разлога већ ће моћи преко петље Болеч да изађу на обилазницу око Београда и дођу у сваки део града што ће битно променити начин живота људи у овом делу Гроцке.

Такође, Весић је навео да Гроцку осим наставка изградње сектора Ц обилазнице око Београда чека изградња великог друмско - железничког моста код Винче где ће осим друмске пролазити и железничка обилазница што ће, додао је, тај део града боље повезати и са Београдом и са другим деловима Србије.

“Гроцка је добар пример колико насталвјамо да улажемо у све делове Србије, колико нам је важно да се сваки део наше земље развија, колико водимо рачуна да комфор и стандард живота људи буде бољи у сваком месту и да развој земље нису само аутопутеви и брзе саобраћајнице већ и свака локална саобраћајница”, закључио је Весић.

Са министром Весићем у обиласку радова на деоници пута пута Брестовик – Умчари били су његов помоћник Мирослав Алемпић, помоћник директора ЈП „Путеви Србије“ Иван Тејић и председник општине Гроцка Драган Пантелић.