You are here

ВЕСИЋ И АЛ ЏАСИР: ОГРОМАН ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА САРАДЊУ СРБИЈЕ И САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је данас са министром транспорта и логистичких услуга Краљевине Саудијске Арабије Салихом бин Насером Ал Џасиром, а саговорници су истакли да постоји огроман потенцијал за развој сарадње две земље.

Министар Весић је изразио наду да ће овај састанак резултирати конкретном сарадњом Србије и Саудијске Арабије, у области инфраструктуре и транспорта, будући да предстоје велики пројекти на којима би учешће могле да узму и арапске компаније.

"Ми смо две физички удаљене земље, али смо кроз историју сарађивали блиско и мислим да је време да сарађуемо још ближе. Сама посета министра Ал Џасира нашој земљи је доказ да Саудијска Арабија жели сарадњу са Србијом", рекао је Весић.

Он је истакао и да је циљ Србије да буде логистички хаб овог дела Европе, те да су компаније добродошле у нашу земљу.

Указао је и да Србија има потписане уговоре о слободном тржишту са бројним земљама, због чега је добра инвестициона дестинација и за улагаче са Блиског истока.

Посебно је истакао значај иницијативе „Отворени Балкан“ у оквиру које ће ускоро профункционисати јединствено тржиште између Србије, Северне Македоније и Албаније, у очекивању да се томе придруже и Црна Гора и БиХ, што ће, такође, значити „позив“ инвеститорима да улажу у овај регион.

Весић је министру АЛ Џасиру представио најзначајније инфраструктурне пројекте који се реализују у Србији или се њихова реализација ускоро очекује, пре свега када је реч о изградњи брзих путева и пруга.

"Разговарали смо о томе како се граде брзе пруге. Они имају 5.000 километара пруга, а ми 3.400 километара. Разговарали смо нашем искуству у изградњи брзих пруга и шта учинити како би се се сарадња интензивирала", рекао је Весић.

Министар АЛ Џасир је истакао да је Саудијска Арабија веома заинтересована за унапређење сарадње са Србијом, у области свих видова транспорта.

"Имали смо плодоносне разговоре, о билатералним односима и могућностима за продубљивање наше сарадње, у области авиосаобраћаја, железнице и логистика. Имамо план да наше односе подигнемо на виши ниво", рекао је Ал Џасир.

Он је изразио наду да ће ускоро бити потписан билатерални споразум у области авио саобарћаја, који би омогућио директне летове националних авио-компанија две земље, између Београда и Ријада.

АЛ Џасир је позвао министра Весића у посету Ријаду, додајући да би то можда могла да буде прилика да се такав споразум парафира, а свакако да тамошњим привредницима представи пројекте који се спроводе у Србији, јер постоји интересовање за улагања у Србију.

Весић је подсетио да су преговори о диркетном авио-превозу између две земље почели још 2019. године, те да је потребно решити одређена политичка питања у преамбули, пре потписивања документа.

"Надам се да ћемо у наредном периоду, у складу са добрим односима које имамо, тај проблем бити решен и уговор потписан. Као што ћемо сарађивати у бројним областима", рекао је Весић.

Он је додао да и данашњи сусрет показује каква је позиција Србије у свету.

"Управо нам је ово показатељ колико је добра политика коју води председник Александар Вучић. То је политика сарадње са свима, у оквиру које са свима градимо добре односе у интересу Србије и свих грађана", закључио је министар Весић.