You are here

ВЕСИЋ И БEРГАНТ: ВЕЛИКИ ПРОСТОР ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И СЛОВЕНИЈЕ У ОБЛАСТИ ТРАНСПОРТА И ГРАЂЕВИНАРСТВА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је данас са амбасадором Словеније у Србији Дамјаном Бeргантом о унапређењу сарадње две земље у области транспорта и грађевинарства, у којој постоји велики простор за даљи напредак.

Весић и Бергант изразили су жељу и спремност да раде на пројекту модернизације пруге Београд – Љубљана.

Амбасадор Бергант је истакао, да је Словенија веома занитересована за тај пројекат. “Видимо будућност у железници, у путничком и карго саобраћају”, рекао је Бергант.

Министар Весић је амбасадору Словеније пренео да је у Србији данас потписан уговор за највећи грант Европске уније, од 600 милиона евра, за изградњу брзе пруге Београд – Ниш, те позвао и словеначке компаније да учествују на тендеру.

Такође, пренео је да постоји заинтересованост европских партнера да помогну финансирање да се брза пруга настави до Прешева, односно Северне Македоније, и подсетио да ће се већ од 2025. године брзом пругом путовати од Београда до Будимпеште.

Весић је рекао и да Србија са Транспортном заједницом ради на пилот-пројекту увођења е-товарног листа.

Министар Весић је навео и да ће ускоро званично посетити Словенију, како би са својом словеначком колегиницом, Аленком Братушек разговарао о додатном продубљивању сарадње две земље.

Амбасадор Бергант је навео да око 1.500 словеначких фирми послује у Србији, али да има још оних које су занитересоване за инвестирање, посебно у области грађевинарства.

Министар Весић је посебно истакао предвиђене измене Закона о планирању и изградњи, које ће, како је рекао, значајно упростити процедуре и цео процес издавања грађевинских дозвола учинити транспарентнијим, уз поштовање свих стандарда зелене градње.

Бергант је пренео министру да Амбасада периодично организује сусрете привредника из Словеније и позвао Весића да им се придружи на једном од следећих састанака.

Амбасадор је навео да две земље немају отворених питања и да нема разлога да се сарадња Србије и Словеније не развија бржим темпом.