You are here

ВЕСИЋ И ЧУБРИЛОВИЋ О ИНФРАСТРУКТУРНИМ ПРОЈЕКТИМА: НИКАД БОЉА САРАДЊА НА САОБРАЋАЈНОМ ПОВЕЗИВАЊУ СРБИЈЕ И РС

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић разговарао је данас у Бањалуци са министром саобраћаја и веза Републике Српске Недељком Чубриловићем о даљем унапређењу сарадње и заједничким инфраструктурним пројектима који се одвијају планираном динамиком. 

Весић и Чубриловић су констатовали да Србија и Република Српска никада нису имали бољу сарадњу када је реч о саобраћајној повезаности, будући да Србија гради два ауто-пута и две брзе саобраћајнице према Републици Српској.

Весић је истакао да ће Србија до краја године завршити своју деоницу ауто-пута од Сремске Раче до Kузмина, док ће у Рачи бити успостављен интегрисани гранични прелаз, који ће бити пуштен у рад 2025. године.

 "Изузетно смо поносни на то што имамо четири саобраћајне везе између Србије и Републике Српске. Прва је деоница ауто-пута Сремска Рача-Kузмин, дужине 18 километара, као и мост преко Саве који је потпуно завршен. Гради се и ауто-пут Рума-Шабац, те се наставља са брзом саобраћајницом до Лознице, са два крака према Српској, преко Бадовинаца и Шепка код Зворника, што је још једна веза са БиХ и Републиком Српском", рекао је Весић.

Подсетио је да се завршава ауто-пут до Пожеге, одакле ће се једним ауто-путем ићи према Дугој Пољани и Црној Гори, док ће други ауто-пут водити према Kотроману, односно Вишеграду. 

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да су инфраструктурни пројекти изузетно важни за регионално повезивање, те да Република Српска са своје стране чини све да повеже Србију са РС што квалитетнијом путном инфраструктуром. 

„Република Српска је опредељена да шири мрежу ауто-путева, а регионално саобраћајно повезивање је један од приоритета Владе РС. Изградња ауто-пута Београд-Сарајево је капиталан пројекат, који ће убрзати и помоћи унапређењу путне инфраструктуре и комуникације, али и привредног развоја. Уверени смо да ће пројекти бити завршени у предвиђеном року“, рекао је Чубриловић. 

На састанку је истакнуто да ће се радити и реконструкција железничке пруге Београд-Рума-Зворник-Добој-Сарајево, што ће бити заједнички пројекта железница Србија, РС и Федерације БиХ.

Било је речи и о унапређењу сарадње у области ваздушног саобраћаја и могућности повећања броја летова на релацији Београд-Бањалука.

Kада је реч о аеродрому Требиње, министри су нагласили да се интензивно спроводе све активности и процедуре на реализацији пројекта изградње аеродрома у Требињу, као објекта од стратешког значаја за РС и Србију, те да се за наредне кораке чека одлука са нивоа БиХ – потписивање Меморандума о разумевању на изградњи аеродрома између Савета министара БиХ и Владе Србије. 

Министри су разговарали и о унапређењу сарадње Ауто-мото савеза Републике Српске и Ауто-мото савеза Србије, унапређења пружања помоћи на путу и превенције безбедности саобраћаја.