You are here

ВЕСИЋ И ДАВИДОЈУ: ДА ПОНОВО КРЕНЕ ВОЗ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И РУМУНИЈЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и амбасадорка Румуније у Србији Силвија Давидоју сагласили су се данас да све земље нису адекватно саобраћајно повезане, што би требало да се промени у наредном периоду, изградњом и обновом путне и железничке инфраструктуре, уз обострану жељу да се поново успостави воз између Србије и Румуније.

Весић је истакао да је један од приоритета Србије саобраћајно повезивање са суседима, те да му је жао што Србија и Румунија нису боље повезане и да је то нешто што жели да исправи током свог мандата.

„Штета је да Србија и Румунија нису боље инфраструктурно повезане, јер смо две земље без икаквих проблема у односима и без отворених питања“, рекао је Весић.

Министар је навео да би било важно поновно успостављање воза између Србије и Румуније, који је укинут због неслагања око дугова.

„Желимо да решимо тај проблем и да поново успоставимо воз између Србије и Румуније”, нагласио је Весић.

Он је информисао амбасадорку Давидоју да ће Србија радити на реконструкцији две регионалне пруге, које ће значити грађанима обе земље: Панчево – Вршац – румунска граница и Панчево – Зрењанин – Кикинда – румунска граница.

Такође, навео је да ће се градити аутопут Београд – Зрењанин – Нови Сад, као и брза саобраћајница од Бачког брега, на граници са Мађарском, до Накова на румунској граници, што ће бити најбржи пут од Румуније ка западној Европи.

„Банат је био заспостављен у досадашњем развоју земље, али ће се то променити, значајно ћемо улагати у инфраструктуру у том делу земље, а то ће значити и грађанима Румуније, и бољој вези две земље“, рекао је министар Весић.

Амбасадорка Давидоју рекла је да би грађани волели да имају бољу везу између две земље.

"Знам за проблем са железницом, али убеђена сам да ћемо кроз разговор то решити, јер су сви заинтересовани за поновно успостављање воза, како компаније које превозе путнике, тако и оне који превозе робу. Политичка воља увек постоји, верујем да ћемо то успети да превазиђемо“, рекла је Давидоју.

Амбасадорка је рекла да је изградња путева и пруга важна и за Румунију, а министар Весић је предложио оснивање Радне групе надлежних министарстава две земље, која би започела и пратила реализацију заједничких пројекта, а за које би финансијска помоћ могла да се затражи и од Европске уније.