You are here

ВЕСИЋ И ФОРТО ЗА ЈАЧАЊЕ ДРУМСКИХ ВЕЗА СРБИЈЕ И БИХ, ЗАЈЕДНИЧКИ И ПРОЈЕКАТ ПРУГЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је данас са министром комуникација и транспорта БиХ Едином Фортом о јачању саобраћајних, а пре свега друмских и железничких веза, које ће ојачати односе две државе и помоћи у развоју.

“Веза Србије и БиХ није обична, дуго смо живели у истој држави, ми смо браћа, и морамо да будемо повезанији него са неким другим државама", рекао је Весић.

Он је истакао да се у овом тренутку раде две брзе саобраћајнице и аутопут који повезују Србију и Босну и Херцеговину.

“Прва саобраћајница је Сремска Рача - Кузмин што је део аутопута Београд - Сарајево, брза саобраћајница Рума - Шабац - Лозница имаће везу са БиХ и одвојак према Бадовинцима, и пут Пожега - Котроман која ће омогућити везу према Вишеграду. Имаћемо четири гранична прелаза на брзим саобраћајницама и аутопутевима а то је нешто што је непроценљиво", рекао је он.

Весић је рекао да Сремска Рача - Кузмин треба да буде готова до краја ове године, Рума - Шабац - Лозница до краја 2024. године, а урађен је пројекат за пут Пожега - Котроман и очекује се да током наредне године буде потписан уговор и почне реализација.

Додао је да Србија и БиХ нису тако биле повезане ни за време Југославије и истакао да је на садашњој генерацији да то исправи, а народе повеже.

“Да живимо заједно, да радимо заједно, да поштујемо једни друге и да развијамо наше земље", поручио је Весић.

Тема разговора били су могући заједнички пројекти у железничком саобраћају.

“Дефинисали смо један пројекат и са њим ћемо заједно конкурисати пред ЕУ јер има већу тежину када и Србија и БиХ заједно изађу пред европске партнере и траже заједно новац", рекао је он и додао да је са Фортом разговарао и о пројектима у авио саобраћају.

“Најважније да смо коначно направили комуникацију и да коначно можемо да заједнички радимо на везама између наше две земље", рекао је он. 

Форто је истакао да је у Београду са Весићем говорио о јако конкретним стварима и најавио будуће заједничке пројекте.

“Мислим да је битно да за граничне прелазе које је Србија већ покренула постоји одговор и са стране БиХ, а посебно према Бијељини. Јако је битно да железнички коридор који иде од Бања Луке преко Добоја и Тузле на Зворник и даље у Србију оживимо и модернизујемо, и да проток људи и роба буде пуно напреднији", рекао је он.

Оценио је да је проток људи и роба кључан за развој и БиХ и Србије.