You are here

ВЕСИЋ И ЛАЗАР: СРБИЈА И МАЂАРСКА ВИШЕ ОД СУСЕДА, ИСКРЕНИ ПРИЈАТЕЉИ И ПАРТНЕРИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић угостио је данас свог мађарског колегу, министра саобраћаја и грађевинарства Јаноша Лазара, са којим је разговарао о даљем унапређењу сарадње између две земље које су, како су поручили, искрени партнери и пријатељи.

„Србија и Мађарска нису само суседи, већ стратешки партнери, земље које блиско сарађују и заједнички виде своју будућност“, поручио Весић након састанка у Влади Србије, уз захвалност мађарском колеги на посети Београду.

Весић је рекао да се спровођењем заједничких пројеката, реализује политика председника Србије Александра Вучића и мађарског премијера Виктора Орбана о томе да две земље функционишу као јединствен систем, у којем нема међусобних препрека и баријера.

„Kако то другачије и лакше него кроз саобраћај и на нама је задатак да реализујемо све пројекте“, рекао је министар.

Подсетио је да ће 2025. године Београд и Будимпешту спајати брза пруга, највећи и најзначајнији пројекат.

„Сада смо се договорили о томе како ће ти возови радити, а то значи да српска и мађарска царине, односно гранични прелази, треба да буду у Београду, односно Будимпешти, да нема стајања на граници, јер је то суштина брзе пруге“, истакао је Весић.

Пренео је да су разговарали о вези Суботице са Сегедином и Бајом, те да је свог колегу обаветио о почетку изградње брзе саобраћајнице Бачки брег – Наково, који ће бити подједнако значајан за грађане Србије, Мађарске и Румуније.

„Разговарали смо како да олакшамо прелаз границе, и камионима и путничким возилима, да правимо интегралне прелазе, те шта бисмо могли да урадимо да границе буду мање важне, док са уласком Србије у ЕУ, не буду постале потпуно неважне, и да убрзамо и олакшамо комуникацију два народа“, рекао је Весић. 

Напоменуо је да је тема разговора била коришћење Дунава, односно пловног пута између Србије и Мађарске, као неискоришћене шансе за Србију, а делимично и за Мађарску, и јачању сарадње у том деомену, како би заживела веза бродом између два главна града, о којој је споразум потписан пре неколико година.

Министар Весић је пренео поздраве председника Србије Александра Вучића мађарском премијеру Виктору Орбану, и захвалио се на подршци Мађарске Србији, јер је у тешким временима важно имати искреног пријатеља на кога можете да се ослоните, а како је рекао, Мађарска и Виктор Орбан то свакако јесу.

Мађарски министар Јанош Лазар, уз захвалност на гостопримству, истакао је значај саобраћајне повезаности две земље и пренео поруку подршке мађарског премијера Виктора Орбана Србији и српском народу.

„Мађарска истрајно стоји поред Србије. Наше везе и сарадња су проткани и разумом и емоцијама“, рекао Лазар.

Разговор се, пре свега, односио на три велика железничка и два велика друмска пројекта две земље.

„Изградићемо пругу Будимпешта - Београд, повезаћемо пругом Суботицу и Сегедин и изградићемо пругу између Суботице и Баје. Изградићемо ауто-путеве поред државних граница, и омогућићемо укључивање на ауто-путеве и код Томпе и код Сантова. Радимо на томе да за грађане Србије и Мађарске преласци границе буду што једноставнији“, рекао је Лазар.