You are here

ВЕСИЋ И МАКЛАУД: ЗНАЧАЈАН ПРОСТОР ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је данас са амбасадорком Велике Британије у Србији Шан Маклауд о унапређењу сарадње две земље, посебно у области инфраструктуре и транспорта.

Министар Весић пренео је амбасадорки да би ускоро требало да буде потписан споразум са Европском унијом о изградњи брзе пруге Београд – Ниш, након чега ће бити расписан тендер, на којем су, како је рекао, добродошле и британске компаније.

Навео је да је тај пројекат вредан више од две милијарди евра, од чега је 600 милиона грант ЕУ, највећи који је Србија икада добила, док део финансира Европска инвестициона банка, а део новца издваја Србија из свог буџета.

Такође, министар Весић је информисао амбасадорку Маклауд да је у плану и реконструкција и модернизација чак око 600 километара регионалних пруга у Србији, уз помоћ ЕУ, што су такође пројекти на којима би могле да раде и компаније из Велике Британије уколико буду најбоље на тендеру.

Весић је напоменуо да Србија огромна средства улаже управо у обнову железнице и регионално повезивање уопште.

Такође, навео је да ће ове године бити завршене и деонице неколико важних аутопутева, пре свих Моравског коридора, и то до краја марта део од Појата до Макрешана, до краја септембра и до Кошева код Kрушевца, након чега ће средином наредне године бити окончана деоница од Адрана код Kраљева до Прељине, а средином 2025. године и цео ауто-пут.

Иначе, Британска агенција за финансирање и осигурање извоза финансира изградњу Моравског коридора са 430 милиона евра.

Kада је реч о зеленој енергији и транзицији, министар је пренео да ће бити расписан тендер за набавку 100 пуњача за електрична возила, како би била постављена дуж ауто-пута, а упознао је амбасадорку и са планираним изменама закона, које ће се односити на то да сви велики и јавни објекти морају да имају сертификат зелене градње.

Амбасадорка Маклауд истакла је да су британске компаније заинтересоване за улагања у Србији, управо у области инфраструктуре, транспорта, посебно железничког, као и у зеленој транзицији.

„Драго ми је што су вам железнице у фокусу, мислим да ту постоји простор за сарадњу. Будућност је у повезивању“, рекла је Маклауд.

Амбасадорка, која на лето завршава мандат у Србији, подсетила се да је 1984. године први пут дошла у ову земљу, управо возом, и да јој је жао што неће моћи на исти начин да је напусти, али да јој је драго што се ради на обнови железница.

Она је навела и да је четири милијарде фунти на располагању Србији, у оквиру британске Британске агенције за финансирање и осигурање извоза.

Амбасадорка је указала и на значај Британско-српске привредне коморе, а министар Весић изразио је спремност да посети Лондон, и тамошњим привредницима представи све потенцијале и предности улагања у Србији.