You are here

ВЕСИЋ И МОНДОЛОНИ О СРПСКО - ФРАНЦУСКОЈ САРАДЊИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и директор за континенталну Европу при Министарству за Европу и спољне послове Француске Фредерик Мондолони разговарали су данас о значају који за наставак економског раста Србије имају пројекти француских компанија у нашој земљи, кao и o њиховом даљем развоју.

Министар Весић је истакао да радови на изградњи београдског метроа добро напредују и истакао допринос који реализацији овог пројекта дају француске компаније Алстом, Ежис и РАТП.

Министар је оценио да и француски “Ванси” ради одличан посао на изградњи аеродрома “Никола Тесла”, те да је, у складу са уговором, до сада у обнову и изградњу уложила 150 милиона, од 732, колико ће укупно инвестирати.

“Већ следеће године, на пролеће, београдски аеродром ће моћи да прими 15 милиона путника, троструко више него данас. Само до краја ове године, аеродром ће имати више од шест милиона путника и биће, по броју путника, убедљиво највећи у овом делу Европе”, рекао је Весић.

“Задовољство је видети Вас опет, да наставимо тамо где смо стали у Београду ви као амбасадор а ја као заменик градоначелника и градски менаџер”, рекао је Весић Фредерику Мондолонију.

Фредерик Мондолони је захвалио Весићу на свему што је заједнички урађено за Београд, у време када је био у дипломатској служби у Србији, као и за сву сарадњу са француским предузећима.

Пренео је да је данас у Београду обишао и Споменик захвалности Француској, који је обновљен захваљујући заједничком раду и улагању, те подсетио да се управо на том месту, председник Француске Емануел Макрон обратио грађанима Србије.

 

“Да cпоменик није био спреман и обновљен, не би можда било ни тако дивног успеха посете председника Макрона”, рекао је Мондолони.

 

Навео је да би било добро ако би споразуми о радовима на београдском метроу бити спремни идуће године за потписивање.

 

Додао је и да је за француску компанију Суез, пројекат “Винча” изузетно значајан.

 

“Три године пошто сам отишао из Београда, сада када долазим, видим да има нових ствари, које напредују”, рекао је Мондолони.