You are here

ВЕСИЋ И НОВИ АМБАСАДОР КИНЕ: СРБИЈУ И КИНУ ВЕЖУ ТРАДИЦИОНАЛНО ПРИЈАТЕЉСТВО И СТРАТЕШКО ПАРТНЕРСТВО

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је данас са новим кинеским амбасадором у Србији Ли Мингом о наставку већ успешне сарадње две земље које, како је речено, веже традиционално пријатељство и стратешко партнерство.

Министар је на састанку, одржаном у Влади Србије, пожелео кинеском амбасадору срдачну добродошлицу и успешан мандат, уз поруку да односи Србије и Кине никада нису били бољи.

Амбасадору је пренео да је недавно боравио у посети Кини где је, између осталог, са кинеским министром саобраћаја Ли Сјаопенгом потписао Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца две земље, али и обавестио га да су два министарства договорила механизам за координацују пројеката на којима заједно раде кинеске и српске компаније у Србији и Кини.

Весић је навео да постоји много кинеских компанија које раде у Србији у области инфраструктуре и између осталог поменуо пројекат изградње брзе пруге између Новог Сада и Суботице.

“Радови на тој прузи се одвијају добро и не видимо ниједан проблем да она буде завршена шест месеци пре рока, до краја следеће године”, рекао је Весић и додао да је веома задовољан радом на тој прузи.

Што се тиче путне инфраструктуре, Весић је рекао да се са кинеском компанијом China Road and Bridge Corporation (CRBC) ради на завршетку ауто-пута “Милош Велики”, до Пожеге, који би, према обећањима кинеских партнера, требало да буде завршен до септембра наредне године.

Одатле ће се, додао је Весић, радити ауто-пут према Црној Гори за који већ постоји уговор.

Весић је подсетио да се са компанијом “Power China” ради на пројекту изградње београдског метра, а поменуо је и пројекат “Чиста Србија” који се ради са компанијом “CRBC”, чија је друга фаза почела пре неколико дана.

Такође, министар је поменуо сарадњу са компанијом "Sandong" која, додао је, ради брзу саобраћајницу уз Дунав дужине око 67 километара и истакао да се тај пројекат развија добро, те да ће бити завршен у складу са роковима.

Министар је подсетио на програм праксе за студенте Универзитета у Београду у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и предузећима из тог ресора, наводећи да се са кинеским компанијама које раде у Србији преговара да обезбеде да део наших студената буде на стручној пракси на пројектима које те компаније раде у Кини.

Амбасадор Минг је то подржао и истакао да Србију и Кину веже традиционално пријатељство.

Навео је да је сарадња две земље у области саобраћаја изузетна и да је велики допринос томе дала бивша амбасадорка Кине Чен Бо, те додао да ће трудити да та сарадња буде још боља.

“Верујем да уз вашу подршку и помоћ заједно можемо подићи ниво сарадње у области саобраћаја на виши ниво и постићи још боље резултате у будућности”, рекао је Минг.

Током састанка министар је амбасадору и члановима кинеске делегације поклонио своју Књигу о Београду, на кинеском језику.

Из делегације Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре састанку су присуствовали државни секретар Владимир Џамић, помоћница министра за међународну сарадњу и европске интеграције Тања Поповић, посебна саветница министра за међународну сарадњу и европске интеграције Добрила Понорац и шефица кабинета министра Александра Аћимовић.