You are here

ВЕСИЋ И СЕЛАКОВИЋ ОБИШЛИ КПГТ: ДРЖАВА ЋЕ НАЋИ НАЧИН ДА САЧУВА ПРОСТОР ШЕЋЕРАНЕ

Министар културе Никола Селаковић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишли су данас простор старе Шећеране на Чукарици, где су у простору КПГТ-а разговарали са оснивачем тог позоришта Љубишом Ристићем.

Пре неколико дана оглашена је продаја тог комплекса, који је заштићен као културно добро.

Министар Селаковић је указао да Београд има нешто што нема баш много градова у Европи, а у региону готово нико – КПГТ и комплекс старе Шећеране на Чукарици, који се издваја не само по томе што представе млади уметници изводе на девет сцена, већ и по томе што је апсолутно јединствен културни инкубатор у Србији, па и на Балкану.

А, то је, каже, будућност српске културе.

„Овде могу да настају и да се развијају они који у будућности треба да доминирају културном сценом Србије - својим талентом, уметничким изразом и тиме што су у стању да играју, а да некада за то не траже ниједан динар“, навео је Селаковић.

Управо такав јединствени инкубатор и јединствену оазу направио је Љубишта Ристић са пријатељима у КПГТ-у, и то, поручује, треба сачувати.

„Простор који смо обишли је под заштитом државе, као културно добро од највишег значаја. Он то мора и треба да остане. Зато сам данас и дошао, да разговарамо, овде ћу се и враћати, и уверен сам да ће и ова порука многе довести у КПГТ, да дођу и уживају у култури“, рекао је Селаковић.

Министар Весић је подсетио да је управо док је он обављао функцију у Београду, КПГТ постало градско позориште, односно да је Град стао иза тог позоришта, које је, додао је - највећи позоришни бренд последњих деценија у Србији, на којем би позавидели и многи градови у свету.

Како се тренутно води полемика око будућности Шећеране, министар грађевинарства је истакао да је тај комплекс заштићено културно добро и да је у Шећерани немогуће било шта градити, већ је само могуће обновити све објекте у складу са условима Завода за заштиту споменика.

„И то ће тако остати. С обзиром на то да је у току тендер за продају Шећеране, моја порука свим компанијама које имају намеру да учествују на тендеру је да су - ако желе да уложе шест милиона евра у културу, добродошли, али да су - ако мисле да ће куповином Шећеране моћи ту да граде - џабе бацали паре, јер се то никада неће догодити“, поручио је Весић.

Како је навео, намера државе је да то постане културни центар, на 11 хектара, као место за младе уметнике, које ће омогућити да се српска култура развија, док ће Београд добити простор какав имају велики европски градови, где се стари индустријски комплекси претватају у сличне просторе.

„Иначе, да није било Љубише Ристића и КПГТ-а, не би Шећерана толико дуго ни преживела. Он је позориштем одржавао дух Шећеране, подсећао да је овде могуће урадити такве ствари и држава ће сигурно наћи начин да откупи или да преузме овај простор, који ће онда припадати држави, јер је то потпуно нормално и природно“, закључио је министар Весић.