You are here

ВЕСИЋ И ШМИД ЗА ЈАЧАЊЕ ЕКОНОМСКЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И ШВАЈЦАРСКЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је данас са амбасадором Швајцарске у Србији Урсом Шмидом о развоју билатералних односа, пре свега у области транспорта и инфарструктуре.

Весић и Шмид су констатовали да постоји обострано интересовање за проширење сарадње, повезивање компанија две земље, као и за додатна улагања швајцарских компанија у Србију.

Министар Весић је свом саговорнику пренео да ће у априлу посетити Швајцарску, где ће се састати са швајцарским министром транспорта и посетити компанију Штадлер, једну од светских лидера у производњи шинских возила, која је почела производњу у Крагујевцу. “Док сам обаљавао јавну функцију у Београду молио сам Штадлер који у Србији веома много ради да започну производњу у Србији. Сада када су то урадили како сам им тада обећао посетићу њихову компанију у Швајцарској”, рекао је министар Весић.

Он је навео и да ће бити расписан тендер за изградњу брзе пруге Београд – Ниш, за коју је Европска унија издвојила највећи грант за Србију икада, од 610 милиона евра и да су и швајцарске компаније добродошле.

Саговорници су се сагласили да би било корисно да се организује сусрет швајцарских и српских привредника, како би разговарали о будућој сарадњи.

Амбасадор Шмид је рекао да су односи Србије и Швајцарске богати и свеобухватни, али да постоји простор за њихово додатно унапређење.

Он је најавио да ће се у јуну ове године састати Мешовита Економска комисија у Берну, што ће бити прилика да се рекапитулирају резултати у економској сарадњи и да се разговара о новим пројектима и улагањима.

Министар је указао да ће нови терминал аеродрома бити отворен у јуну, пре почетка летње сезоне, наводећи да се након обнове очекује да „Никола Тесла“ опслужује 14 милиона путника годишње.

Весић и Шмид су констатовали и да у Швајцарској живи велики број грађана пореклом из Србије, те да је српска дијаспора у тој земљи такође важан елемент сарадње две земље.